Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.22 / dotaz č. 135269
Dobrý den,
uvažujeme o využití fotovoltaiky na našem rodinném domku. ( Rozdrojovice , okres Brno). V domě máme topení plynové, ale elektřinou vytápíme venkovní bazén. Uvažovali jsme o použití solárních panelů a baterie. Roční spotřeba elektřiny je cca 4000 kW
Prosím o váš názor.
Děkuji
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Využití solární energie (fotovoltaické nebo solární termické) je pro ohřev bazénu ideální. V stejném období se sejde vysoká produkce solární energie a vysoká spotřeba energie pro ohřev teplé vody.
Vhodný výkon fotovoltaické elektrárny (v kWp) a kapacitu baterií (v kWh) je možné navrhnout pouze při znalosti další aspektů provozu stavby. V rámci návrhu je dobré znát následující:
1) spotřebu elektrické energie v rámci roku (alespoň po měsících),
2) zda uvažujete o částečné soběstačnosti (vyhnutí se riziku blackoutu),
3) zda do budoucna uvažujete s pořízením elektromobilu,
4) zda neuvažujete (do budoucna) zaměnit plynový kotel za tepelné čerpadlo,
5) poměrově jak velkou část spotřeby elektrické energie chcete vykrývat fotovoltaickou elektrárnou,
6) maximální tolerovaný podíl vyrobené ele. energie posílané do distribuční sítě (přebytky).

Obecně se dá říci, že 1 kWp výkonu FV elektrárny vyrobí průměrně za rok přibližně 1 000 kWh elektrické energie. Jelikož elektrickou energií nevytápíte a ani neohříváte teplou vodu, tak lze očekávat rovnoměrnou spotřebu elektrické energie v rámci roku (spotřeba domácích spotřebičů + osvětlení). Resp. ve Vašem případě je možné (pravděpodobné), že největší spotřebu elektrické energie budete mít v letním období (vzhledem k ohřevu bazénu). V tomto případě není problém cílit na vyšší podíl krytí celoroční potřeby elektrické energie prostřednictvím fotovoltaiky (např 80%). Při celoroční pokrytí 80% je tedy možné doporučit výkon FV elektrárny kolem 3,2kWp. Bateriové uložiště potom doporučuji uvažovat alespoň na dvojnásobné hodnotě výkonu, tedy 6,4 kWh. Doporučený výkon FV elektrárny a bateriového uložiště bude dále velmi ovlivněn body 2 - 4 uvedené výše.

Pro podrobnější analýzu bych potřeboval znát výše uvedené. V tomto případě se na mě můžete přímo obrátit (zidek@gservis.cz).

Za tým G SERVIS CZ s.r.o.
Ing. Ondřej Židek
733 168 568
zidek@gservis.cz
Energetický specialista
Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS tisk