Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.22 / dotaz č. 135973
Dobrý den,máme v rodinném domě na Praze 5 instalováno TČ Akond 16 a pravděpodobně bylo od pořátku špatně zapojeno,nebo je špatná regulace protože máme velmi vysokou spotřebu ,v zimě až 200kW denně,kolem 30MW za sezonu.Mohu požádat o konzultaci a na koho se obrátit o kontrolu ? Díky
Dobrý den,
spotřeba elektrické energie ve výši 30 MWh za rok při vytápění tepelným čerpadlem se zdá pro "běžný" rodinný dům opravdu poměrně vysoká.
Je samozřejmě potřeba uvážit případné další spotřeby domu, ostatní spotřebiče, provoz a velikost objektu, jeho zateplení atd.

Ideální je porovnat spotřeby s předchozím zdrojem tepla, zda došlo k úspoře. TČ by díky vysokému topnému faktoru mělo snížit spotřebu energie na vytápění téměř o dvě třetiny, reálně bych počítal alespoň o polovinu.

S případným vyhodnocením, zda k úspoře došlo, resp. s rámcovým zhodnocením, zda spotřeba odpovídá objektu či ne, Vám mohou poradit konzltanti středisek EKIS.
Seznam středisek zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Dále by to bylo spíše o technickém zhodnocení zapojení tepelného čerpadla. To doporučuji řešit primárně s dodavatelem čerpadla, případně výrobcem, nebo pak jiným nezávislým technikem, který se zabývá instalací a servisem TČ.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk