Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.2.22 / dotaz č. 136030
Dobrý den,
potřeboval bych poradit ohledně možnosti zabudování rekuperační větrácí jednotky a fotovoltaiky do staršího RD a zda je možno získat na tyto dva produkty dotaci v rámci zelené úspory. Za odpověď předem děkuji.
S pozdravem.
Dobrý den,
Zabudování rekuperační jednotky do staršího RD je realizovatelné. Většinou bez větších problémů. Existuje více možností, které je možné využít od centrálních systémů řízeného větrání až po decentrální systémy s minimem rozvodů. Doporučuji se v této věci obrátit na projekční firmu řízeného větrání, aby navrhli ideální systém ohledem na dispozici domu a další parametry. Co se týká instalace FVE sytému, tak je třeba nadimenzovat množství FVE panelů, které bude odpovídat velikosti domu, vašemu provozu a možnostem a na základě toho navrhnout jejich umístění a následně také kotvení ke stávajícím, či novým konstrukcím.
Na instalaci řízeného větrání (rekuperace) a fotovoltaických panelů lze žádat o dotaci z dotačního programu Nová zelená úsporám. Více informací o těchto dotacích naleznete na: https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk