Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.3.22 / dotaz č. 136172
Dobrý den,

v rámci návrhu pasivního domu, se kterými zatím nemám vlastní zkušenost, bych potřeboval poradit s řešením krovu - nejen konstrukcí, ale i s tepelnou izolací.
Energetický posudek mi navrhl 650mm celulózy, se zpracovatelem energ. posudku chci výšku izolace srazit, i tak ale bude kolem 500mm. Jako dobré řešení se jeví použití I nosníků, ale s nimi už vůbec nemám zkušenost. Ve střeše je vikýř a arkýř.

Předem děkuji za reakci.

Dobrý den,
použití foukané celulózy do krovové části stavby je ve většině případů velmi vhodné. Díky vyšší objemové hmotnosti celulózy a také propustnosti pro vodní páry a požární odolnost je to vhodný materiál. Vytvoření krovové konstrukce je hodně závislé na dispozici a statickém řešení celé stavby. Nicméně jednou z možností je opravdu použití I nosníků, kdy ale výška 500 mm je pro většinu výrobců maximální. Další možností může být použití sbíjených vazníků, které je možné na dimenzovat přesně pro vaši potřebu a množství tepelné izolace. Zde je naznačeno řešení jak s I nosníky tak s vazníky https://www.pasivnidomy.cz/detaily/pultova-dvouplastova-strecha-s-provetravanou-mezerou-konstrukce-z-i-nosniku-21 případně jsou zde k nalezení další detaily v různých konstrukčních systémech. Podklady je možné také stáhnout i ve formátu dwg. a použít je jako podklad pro váš případ.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk