Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.22 / dotaz č. 136359
Dobrý den,
moc ráda bych Vás poprosila o radu ohledně FE. Přemýšlím o pořízení fotovoltaické elektrárny, ale nevím, co s přebytečnou energií. Momentálně využíváme k topení a ohřevu vody kondenzační plynový kotel, je bezproblémový, ale přeci jen starý již 20 let a tak přemýšlím, jestli přebytečnou energii ukládat do baterií, nebo případně do tepelného čerpadla. Naše roční spotřeba energie byla 3,5 MWh a jsme odběratelem ČEZ. Dům má zastavěnou plochu 100m2, přízemí, podkroví 5+1 bez garáže.
Předem moc děkuji za odpověď, jen snad ještě mé finanční možnosti jsou omezené, jsem schopna investovat cca do 250 000kč z vlastních zdrojů a na dotaci od státu, která by mi byla po realizaci vrácena bych si půjčila od rodiny.
Ještě jednou moc děkuji, je to pro mě velká investice a nerada bych se rozhodla špatně.

S díky a s přáním hezkého dne
Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující.
Pořízení fotovoltaické (FV) elektrárny je víceméně investice do budoucnosti. FV elektrárna vám bude částečně sanovat spotřebu el. energie, kterou v současné době odebíráte od ČEZ. Je několik možností, jak využívat nadbytek el. energie, kterou bude produkovat elektrárna v letním a přechodném období.
1. Předřazením el. boileru, který bude napájen z FV, před akumulační zásobník teplé vody, který je ohřívaný plynovým kotlem. Výstup z el. zásobníku bude hydraulicky předřazen plynovému zásobníku.
2. Osazením akumulační nádrže (cca 500-750 litrů), která bude nahřívána el. patronou cca 6 kW, zapojenou do hvězdy. Tato nádrž bude paralelně připojena ke stávajícímu plynovému kotli přes zpětnou klapku. Topná voda z nádrže bude využívána pro přitápění v přechodném období.
FV doporučuji v třífázovém provedení a asymetrickým střídačem, výkon FV elektrárny okolo 4 kWp.
Ukládání do baterií, které jsou dotovány, nedoporučuji.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB