Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.22 / dotaz č. 136620
Dobrý den,
jsme bytový dům o 32 bytových jednotkách a máme v plánu provést revitalizaci domu (zateplení obálky, podhledů, rekonstrukci střechy, opravu lodžií, apod.). Při té příležitosti zvažujeme i montáž fotovoltaiky na střechu domu.
Jednalo by se pouze o dodávku elektrické energie do jednotlivých bytů a zabezpečení společných prostor.
Spotřeba ve společné části domu je cca 2,5 MWh / rok. Topení je vedeno dálkově, tudíž o ohřev vody by se nejednalo.
Jaké jsou prosím technické podmínky u takové realizace? Jaká můžeme očekávat úskalí před realizací projektu? Například - musí s tímto projektem (změnou distributora v jednotlivých bytech na jednoho společného) souhlasit všichni majitelé bytů?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
instalace FVE na bytový dům je nutné projednat s distributorem el. energie v příslušném místě. Na střechu se instalují FV panely a vytvoří se jedno odběrné místo, které vyžaduje vytvoření tzv. mikrosítě. Vlastní bytový dům jako celek potom nakupuje el. energii od jedné firmy s tím, že si jednotlivé byty nemohou vybrat vlastního dodavatele el. energie.
Na patě domu je jeden hlavní jistič a měření pro celý bytový dům (zřejmě převodové měření).
Pro každý byt je potom osazen vlastní podružný elektroměr, který měří spotřebu v příslušném bytě. Elektroměr by měl být cejchovaný a v příslušných termínech přecejchován.
Distributor má pouze informaci o spotřebě bytového domu, ale ne jednotlivých bytů. SVJ poté samo rozúčtovává podle náměru měřidel spotřebu pro jednotlivé byty a to za každý měsíc.
Problém může být domluva mezi byty v domě. Většinou s touto úpravou musí souhlasit většina nebo dokonce všichni členové družstva či SVJ.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB