Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.22 / dotaz č. 136982
Dobry den,
rad bych se s nekym poradil jak energeticky optimalizovat fungovani sveho rodinneho domu. Uvazuji o investici do FTVE, tepelneho cerpadla a elektromobilu, ale rad bych mel predem pripravene komplexni reseni. Ocenim jakoukoli radu, pripadne odkaz.
Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
z Vašeho dotazu bohužel není zřejmá výše spotřeby elektrické energie, a jaké spotřebiče elektřiny máte v domě. Od těchto základních informací se odvíjí výše investice a následně i návratnost.

V případě fotovoltaické elektrárny je důležitá především spotřeba elektřiny v období cca březen až říjen a výkon FVE by měl být navržen pro co největší vlastní využitelnost vyrobené energie v objektu. V zimním období FVE příliš nevyrábí a není proto vhodné s využitím vyrobené elektřiny počítat pro pokrytí elektrického vytápění objektu.

V případě instalace tepelného čerpadla je návratnost podmíněna jak typem objektu (velikost, tepelná ztráta, teplota, na kterou se vytápí…), tak stávajícím zdrojem tepla na vytápění.

U elektromobilu záleží hlavně na jeho využití v průběhu dne/týdne. Vhodná může být kombinace s FVE v případě, že elektromobil bude přes den (v době, kdy FVE vyrábí) připojen k dobíjecí stanici a bude dobíjen „zdarma“ ze slunce. V opačném případě je pro využití energie z FVE nutná instalace dostatečné kapacity bateriového úložiště.

Zde bych Vám doporučil osobní konzultaci v některém ze středisek EKIS (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS) s doplněním podrobnější informací o Vašem domě.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk