Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.22 / dotaz č. 136983
Dobry den,

zvazuju investovovat do FVE a nevim jak odhadnout soudobost vyroby a spotreby vyrobene elektriny.

1) Potreboval bych pro kalkulaci navratnosti zjistit odhadovanou rocni vyrobu FVE s maximane hodinovym krokem. Tedy 24 * 365 hodnot. Nemate k dispozici nejaky vzorovy vypocet (nebo realne mereni) pro FVE s vykonem 5 - 10kWp, polovina panelu s orientaci na vychod, druha polovina na zapad? Sklon cca 35 stupnu, lokalita stredni cechy.

2) nemate k dispozici obdobnou krivku spotreby elektriny pro vytapeni? Idealne tepelne cerpadlo pro TZ cca 10kW, ackoliv by mel stacit i jiny elektricky system nebo jine TZ. Jde o rozdily v odberu v jednotlivych dnech v roce. Opet idealne po hodinach.

Dekuji
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Vzorové křivky výroby a spotřeby k dispozici nemáme, stanovují se vždy konkrétně pro daný dům či provoz. Zejména spotřeba energie je vždy velmi individuální.

Pro výpočet výroby elektřiny z FVE v hodinovém (nebo kratším) kroku existují různé výpočetní programy. Osobně mám dobré zkušenosti s programem PV*SOL od německé firmy Valentin. V tomto programu lze simulovat i spotřebu domácnosti a spotřebu pro vytápění. Trial verzi lze stáhnout zde: https://valentin-software.com/en/
Případně můžete vyzkoušet program české společnosti DEKSOFT, zkušební verze ke stažení zde: https://deksoft.eu/programy/licencenazkousku
Simulovat spotřebu elektřiny pro vytápění v klimatických podmínkách ČR v hodinovém kroku umí např. program Energie firmy KCAD, jde ale o program pro profesionály, bez zaškolení je práce s programem obtížná. Firma KCAD nabízí i program Fotovoltaika pro výpočet výroby z FVE. Oba programy vyžadují zakoupení licence. Viz:
https://kcad.cz/cz/stavebni-fyzika/tepelna-technika/energie/
http://kcad.cz/cz/stavebni-fyzika/tepelna-technika/fotovoltaika/

Pro základní informace o výrobě FVE (v měsíčním kroku) lze využít on-line nástroj Evropské komise:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
Pro výpočet spotřeby tepla na vytápění a elektřiny pro tepelné čerpadlo v měsíčním kroku můžete využít on-line kalkulačku společnosti Topinfo:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info

Případně si můžete výpočet objednat u některého specialisty, to už ale přesahuje rámec bezplatné poradny. S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk