Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.22 / dotaz č. 137201
dobrý den,
prosím o informace související s rozúčtováním tepla v bytovém domě SVJ.
zajímá mě použití koeficientů na otápěné stěny.

Podle rozpisu používá správcovská firma tyto koeficienty pouze na místnosti, které nejsou vytápěny přímo z bytu. tedy na wc a koupelnu. ostatní místnosti jsou vytápěné ÚT.
můj názor je, že tyto koeficienty mají zohledňovat polohu bytu v domě. tedy pokud jsem v nejvyšším patře a z žádné strany nesousedí můj byt s vytápěným prostorem, že by měly být tyto koeficienty použity pro celý můj byt. jsem vytápěna pouze přes podlahu/stropem z bytu pode mnou. a tak teplo z ÚT v bytě, které platím, mi uniká do sousedních nevytápěných místností, které jsou společné pro všechny byty v domě.
prosím o informaci, jak to má být správně.

související dotaz - pokud jde o panelový dům=1 budova, která však má několik čp, pokládá se sousední vytápěný byt, který ovšem je pod jiným čp, za stěnu, která mě vytápí? neznám konstrukci domu a nevím, zda je mezi našimi byty=domy silnější stěna a tudíž se teplo ze sousedních bytů vzájemně neovlivňuje.
správce mi nesdělil, zda je jeden přípojný bod tepla a jedno vstupní měřidlo na patě domu. takže ani nevím, jestli účtují celý dům=všechna čp společně, nebo zda je rozúčtování tepla zpracováváno pro jednotlivá čp.

podle 269/2015 jsou pro rozúčtování tepla ještě důležitá klimatologická data a další údaje, ve kterých se však nevyznám. a obávám se, že ta vyhláška je téměř nepoužitelná pro spravedlivé rozúčtování, pokud je zpracovává firma dle zavedené praxe, která se správným rozúčtováním nezdržuje či ho nedokáže provést.

prosím tedy především o informaci ke koeficientům otápěných stěn.
děkuji
Vážená paní, děkujeme za dotazy.
Vyhláška č. 269/2015 Sb. reflektuje některé problémy související s rozúčtováním nákladů na teplo, ale rozhodně nemůže zajistit spravedlivé rozdělení nákladů na vytápění. K tomu by bylo nezbytné neustále měřit teplotu ve všech vytápěných i nevytápěných místnostech domu.
Vyhláška rozděluje náklady na teplo podle podlahové plochy. Současně uvažuje, že dům je vytápěn podle projektu, tj. v obytných místnostech na +20°C (v koupelnách +24°C). Pro vytápěné místnosti s venkovními stěnami se teplo účtuje podle skutečné podlahové plochy (až na speciální případy místností s jinou výškou stropu). Plocha místností BEZ topného tělesa se započítává menší, s použitím koeficientů uvedených v příloze vyhlášky. Např. plocha chodby bez vytápění, která sousedí se 4 vytápěnými místnostmi, se započte jako 0,5 skutečné podlahové plochy. Pro místnosti s topným tělesem se koeficienty nepoužijí.
Pokud váš byt nemá místnosti bez topného tělesa, je v souladu s vyhláškou započítávat jeho plochu bez jakýchkoli koeficientů.
Z hlediska vyhlášky je jedno, je-li sousední vytápěný prostor v jiném domě.
Ten, kdo provádí rozúčtování nákladů na teplo, by vám měl sdělit údaje o celkové spotřebě domu (případě více domů, jsou-li na společném měřidle) a hodnoty celkového náměru podružných měřidel nebo indikátorů.
Přejeme příjemné bydlení!
Jan Truxa, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk