Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.22 / dotaz č. 137351
Dobrý den, mám asi pět let TČ, kterým pouze topím. TUV ohřívám v bojleru (D57D). Na RD mám na střeše místa dost. Otázka zní, zda se mi může instalace FVE v nějaké rozumné době (10let) vůbec finančně vrátit. Energii vyrábím v létě, ale potřebuji především v zimě. Děkuji.
Dobrý den,
pro nějakou hlubší a přesnější analýzu přínosu fotovoltaického systému by bylo potřeba znát mnohem více údajů a bohužel v aktuální situaci je těžko předvídatelný vývoj cen elektrické energie. Vzrůstající cena elektrické energie samozřejmě smysluplnosti fotovoltaického systému nahrává mnohem více.
Pokud budeme posuzovat pouze ohřev teplé vody, tak nyní ohříváte vodu elektrickým boilerem, což může při uvažování 4 osob činit spotřebu cca 3,5 MWh a roční náklady 16 tis. Kč (uvažuji nízký tarif ve stávající sazbě D57d). Pokud byste zvolil jednoduchý ostrovní fotovoltaický systém pouze pro podporu ohřevu teplé vody, tak by stačil systém okolo 2 kWp. Celková cena takové instalace systému včetně technologie pro účinnou optimalizaci systému v závislosti na zátěži (MPPT regulátor) a nového solárního zásobníku by se mohla pohybovat kolem 125 tis. Kč s tím, že FV systém vám pokryje cca 50 - 60% potřeby tepla na ohřev vody. Na tento systém lze využít dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši 45 tis. Kč.
Píšete, že k vytápění domu využíváte tepelné čerpadlo (TČ). Nejvýhodnější variantou by tedy mohla být úprava systému tak, aby ohřev teplé vody byl zajišťován právě stávajícím TČ. Pokud je taková úprava systému možná, pak by náklady spočívaly vesměs pouze v nákupu nového nepřímotopného zásobníku, úpravě a montáži. Provozní náklady díky topnému faktoru TČ by mohly být cca třetinové oproti stávající nákladům.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB