Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.22 / dotaz č. 137650
Dobrý den, uvažuji o solární elektrárně. Potřebuji poradit zda je k tomu moje střecha vhodná. Kolik mohu vyrobit, kolik to bude stát, dotace.
Dobrý den,
k vaší otázce, lze těžko odpovědět bez bližších informací o poloze domu, velikosti, domu, situaci střechy, roční spotřebě domu, zda i informace, zda se jedná o výrobní halu, rodinný dům či administrativní budovu.
Obecně lze říct:
Instalace FVE panelů je možná bez větších problémů do 10 kWp výkonu. Při instalaci výkonu and 10 kWp, je již nutné řešit i licenci na výrobu elektřiny, kterou se zabývá ERÚ (Energetický regulační úřad).
Za předpokladu, že se jedná o rodinný dům s jižně orientovanou střechou a sklonem střechy 45° můžeme hrubě říct, že instalace FVE panelů o výkonu 10kWp, dokáže za rok vyrobit 10-11 kWh elektřiny.
Dotace z programu NZÚ, by byla právě pro tento systém 200 000,- Kč. Cena tohoto systému se bude včetně bateriového uložiště pohybovat okolo 400-500 tis. Kč. Tudíž vlastní náklady na FVE systém jsou 200-300 tis. Kč.
Velikosti systému FVE na střechu budovy je nutné ovšem optimalizovat, dle spotřeby elektřiny v budově a to tak, aby bylo minimum přetoků do distribuční sítě. Tudíž FVE navrhnout tak abyste vyrobenou elektřinu maximálně možně sám spotřeboval
Doporučil bych vzít si plánek budovy, faktury za spotřebu elektřiny za poslední rok a s těmito podklady navštívit osobně některé ze středisek EKIS. Při osobním jednání se dají snadno a rychle zodpovědět doplňkové informace k vaší budově a říct nějaké vyjádření, zda vaše střecha a spotřeba vhodná k instalaci FVE systému.
Seznam středisek EKIS naleznete na stránkách MPO: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Hezký den.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV tisk