Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.22 / dotaz č. 137822
Dobrý den, zajímám se o instalaci FVE na střechu mého řadového domu.

Výkon elektrárny 6,3kWp, baterie 11,6kWh, zásobník TUV napojený na wattrouter 200-300l. Roční spotřeba el. energie 3600-4000kWh. Počet osob v domácnosti 5.

Mám sedlovou střechu s různými sklony. Orientace domu je východ -80, západ +100 dle směrové růžice J=0, V=-90, S=180, Z=90. Východní strana střechy (-80) má sklon 17,1°, západní strana sklon (+100) 37,5°. Zajímá mne jestli je výhodnější umístit fotovoltaické panely na obě střechy nebo pouze na stranu východní. Pokud jsem toto simuloval pomocí nástroje SFŽP (https://novazelenausporam.cz/dokumenty/vypoctove-nastroje/) vychází mi lépe umístění pouze na východní střechu. Můžete mi toto potvrdit?

Dále by mne zajímal objem zásobníku TUV. Pokud jsem simuloval ve výše uvedeném nástroji průběh přebytků el. energie tak od dubna do září jsou přebytky cca od 300 do 500kWh (https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/97-vypocet-doby-ohrevu-teple-vody). Toto by stačilo pro nahřátí zásobníku 200-300l.

Je vhodnější použít větší nebo menší zásobník TUV i s ohledem, že do budoucna zřejmě pořídím tepelné čerpadlo místo plynového kondenzačního kotle?

Je lepší použít el. patronu v zásobníku výkonější cca 6-12kW anebo stačí standartní 2,2kW?

Děkuji za odpovědi
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz,

ačkoli jsem neviděl provedené výpočty, z Vašeho popisu situace je zřejmé, že, vzhledem k velkému rozdílu ve sklonu střešních rovin, bude střecha s menším sklonem 17,1° (s orientací východo-jihovýchod) osluněna po delší dobu, než střecha s větším sklonem (s orientací západo-severozápad). Pokud není východní část střechy zastíněna jinými překážkami, je pro instalaci FV elektrárny vhodnější.

Máte-li k dispozici vhodný prostor, použijte raději větší zásobník TV (=/>350l) pro zajištění akumulace případných větších přebytků za slunečných dnů, nebo při nerovnoměrné spotřebě TV. Výkonnější el. topná patrona (8 kW) připraví TV ve vychladlém zásobníku o objemu 300l za 2h. Vzhledem k počtu 5 členů domácnosti, doporučuji instalovat alespoň tuto el. patronu.

Pokud je vytápění realizováno s využitím akumulační nádrže nebo IZT (integrovaného zásobníku tepla), snižuje se počet spínacích cyklů tepelného čerpadla (prodloužení životnosti a zvýšení účinnosti zařízení). Využití akumulace je žádoucí zejména u tep. čerpadel typu země–voda (je vhodné instalovat alespoň samostatnou akumulační nádrž pro systém vytápění).

S přáním úspěšného dne,
Miroslav Misař