Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.4.22 / dotaz č. 137906
Zajimalo by mne jak je to s dotaci na fotovoltaiku, kdyz bydlim v pohranicni oblasti a instalaci by provadela nemecka nebo rakouska firma? Musim-li predlozit k zadosti o dotaci preklad dokumentace z nemciny,nebo anglictiny do cestiny?
A take me zajima totez pokud by slo o dotaci na tepelne cerpadlo,ktere by bylo koupeno v zahranici a namontovano zahranicni firmou.
Dobrý den,
Děkuji za zajímavý dotaz. Dotační programy v ČR obecně vyžadují předložení požadovaných dokumentů v českém jazyce. Projektovou dokumentaci by tak bylo nezbytné předat v češtině.

Při dokládání realizace nemá např. dotační program Nová zelená úsporám žádné specifické požadavky, které by nějak zásadně omezovaly realizace zahraničními firmami, nicméně upozorňuji, že předkládané přílohy má poskytovatel dotace právo vyžadovat v češtině (tedy i např. zprávu o instalaci nového zdroje energie do provozu). Další podmínkou při dokládání realizace je předložení daňových a účetních dokladů, které musí plnit zákonné náležitosti a musí být vystaveny výhradně na jméno žadatele či spoluvlastníka nemovitosti, na které je opatření prováděno.

Blíže je možné tuto problematiku řešit přímo se Státním fondem životního prostředí, který je správcem programu Nová zelená úsporám.

Lukáš Pučelík
Odpovídá:  Ing. Lukáš Pučelík* - EKIS Praha Porsenna tisk