Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.22 / dotaz č. 138443
Dobrý den,
máme na chalupě dva cca 10 let staré solární panely (2x500 W), které se dají propojit a mohou dodávat elektřinu do sítě pomocí kabelu a klasické zástrčky. Rád bych se zeptal, jestli má vůbec ekonomický smysl je příležitostně nebo celoročně využívat (kolik řádově ušetří, když kontinuelně běží pouze lednice + el. podlahové topení na záchodě, v zimě se temperuje/topí elektrokotlem), jestli nějakým způsobem nemohou ohrozit nově udělanou elektřinu v domě a jak se řeší případné přetoky energie ven (má-li smysl to vůbec řešit).
Zkrátka - jestli se vyplatí je vůbec vyndávat z kůlny na zahradu a zapínat, když by mělo jít jen o pár korun za víkend. Případně jestli je nechat v zásuvce celoročně bez rizika.
Moc předem děkuji za odpověď!
Dobrý den,
Váš dotaz bych rozdělil na několik částí.
Pokud máte panely s výkonem 2 x 500 Wp, jejich roční výroba může být 1000 kWh. Při střední ceně elektrické energie 5 Kč/kWh může ročně vynést až 5000 Kč (platí pro plné využití, kterého však ve skutečnosti pravděpodobně nedosáhnete). V poslední době jsou montovány čtyřkvadrantové elektroměry, které dokáží zaznamenat váš přetok do distribuční sítě a tím i neoprávněnou dodávku do sítě. Toto se opírá o cenové rozhodnutí ERÚ č. 8/2021.
Proto doporučuji zažádat u vašeho distributora na formuláři "žádost výrobce elektřiny o připojení zařízení NN", u EG.D se jedná o formulář D22. Po jeho schválení legalizujete fotovoltaický zdroj.

Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB