Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.22 / dotaz č. 138483
Dobrý den,
poměrně hodně se dnes hovoří o výrobě elektřiny pro svou potřebu FTV. Nejsem žádný odborník, ale nějak mi nevychází ekonomická návratnost investice. Pokud pominu důvody jako je částečná soběstačnost, ekologické hledisko atp. Tak hlavním přínosem má být úspora nákladů na spotřebu el. energie, ale zde se právě nemohu dopočítat rozumné návratnosti. Nejvíc elektřiny spotřebuji v zimě, ale to FTV prakticky nic nevyrobí. V létě tedy budu mít nadbytek elektřiny, kterou nebudu schopen uskladnit a spotřebovat. Letní přetoky do sítě nejsou prakticky ekonomicky zajímavé. Za vyrobenou elektřinu skoro nic nedostanu a v zimě spotřebovávanou energii musím draze nakoupit. Tedy kde je ekonomický důvod si pořídit FTV?
Mám RD kde jsem spotřeboval za rok 16.5 MWh. Vše je na elektřinu. Zainvestuji zhruba 550000 Kč do FTV s úložištěm do baterie. I po odečtení dotace je investice stále 350000 Kč. I kdyby mi dokázala FTV uspořit polovinu stávající spotřeby, taj je to úspora , která při dnešních cenách způsobuje, že investice se mi splatí ve chvíli, kdy dožije střídač a bude nutné jej nahradit, následně asi bude na hranici životnost baterií...
Prostě pořád nějak nemohu získat argument, který by mě přesvědčil, že je výhodné si FTV pořídit.
Je prosím možné posoudit přínos investice do FTV konkrétněji i s vyčíslení výnosů a nákladů. Prostě zhodnotit vstupní náklady versus dlouhodobý přínos?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,
výpočet návratnosti FVE instalace na váš dům vám dodá jak energetický specialista tak i téměř kterýkoliv projektant. Hodně záleží nad zvoleným systémem, ukládáním energie a množstvím energie, které se vám podaří využít v domácnosti. Začít se dá klidně i se systémem 2kWp s ukládáním energie přímo do akumulační nádoby na teplou vodu (bez nutnosti baterie či střídače) s cenou okolo 80 000Kč a dotací cca 40 000Kč. Tím je možné zajistit cca 75% energie potřebné na přípravu teplé vody vaší domácnosti. Následně lze systém rozšiřovat a zde už hodně záleží na systému objektu, jeho energetické náročnosti, užívání domu atd. Doporučuji kontaktovat energetického specialistu, případně nezávislého projektanta FVE systémů a s ním probrat konkrétní možnosti pro váš dům.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk