Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.22 / dotaz č. 138762
Dobrý den, chystám se zprovoznit FVE do 10 kW a možností dodávek do DS (ED.G). Jsem nyní ve fázi montáže, před žádostí o první paralelní připojení.
Nyní k dotazu: Mám ještě nyní relativně výhodnou fixovanou smlouvu na dodávku elektřiny od ČEZu (do 04/2023) a nechci ji ukončovat. Musím v případě připojení k DS uzavřít před tím nějakou smlouvu o dodávce "přebytků" do sítě (a tím i novou smlouvu o dodávce, např. ČEZ pro soláry) nebo mohu počkat až mi vyprší stávající fixovaná smlouva a mezitím prostě přebytky "zadarmo" posílat do sítě?

Děkuji
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Zde bude velmi záležet na nabídce distributora. Pokud budete chtít zasílat/prodávat přebytky do sítě, tak by měla být zpracována nová smlouva o připojení. V současné situaci na trhu s dodávkou energií ovšem může být nově zpracovaná nabídka významně nevýhodnější, než nyní platná nabídka. V tomto případě je potřeba vše dobře spočítat a zjistit, zda se Vám vyplatí přebytky zasílat, prodávat či "ukládat" do virtuální baterie a nebo nyní FV elektrárnu zapojit tak, ať nejsou umožněny přetoky do sítě. Záleží na poměru stávající ceny energií vs. nových cen energií vs. ceny prodeje / úschovy. Je také otázka, zda máme instalaci FV elektrárny podpořen dotačním titulem (NZÚ). V tomto případě musí být FV elektrárna napojena na distribuční síť.

Za společnost G SERVIS CZ s.r.o.
Ing. Ondřej Židek
Vedoucí oddělení
Pasivní domy, energetika, TZB
Energetický specialista č.o. 1957
Email: zidek@gservis.cz

Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS tisk