Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.22 / dotaz č. 138995
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, zdali je možné čerpat dotaci zelená úsporám na výměnu krbových kamen (lokální topení) za krbová kamna s teplovodním výmeníkem a akumulční nádrží s přípravou TUV (lokální + ústřední topení).
Popřípadě jaká by pak byla maximální částka dotace
Je stále potřeba aby dům splňpoval energetickou třídu účinnosti C?
Pokud ano, Jaká by byla maximální částka dotace v případě čerpání dotace i na zateplení domu (plastová okna jsou již instalována)?
Dobrý den,

děkujeme za dotaz.

Ano, v tomto programu je možné žádat na výměnu lokálních topidel na pevná paliva sloužící dohromady jako hlavní zdroj vytápění. Předpoklad je, že se jedná o rodinný dům. Max. výše dotace na Vámi uvedený nový zdroj vytápění je 45 000 Kč, jedná se o kategorii Kamna+, kamna ale musejí být se samočinnou dodávkou paliva, výrobky se registrují v databázi svt.sfzp.cz. Pokud se bude jednat o výrobek pro tuto kategorii, splňuje náležitosti programu.

Není nutné, aby dům splňoval energetickou třídu, jakoukoliv. Topenář by si měl spočítat tepelné ztráty objektu a na základě toho navrhnout vhodný výkon zdroje vytápění.
Pokud byste chtěli např. zateplit fasádu domu, je možné na ni získat dotaci, v základní kategorii se jedná o částku 600 Kč / m2 fasády, u domu z plných cihel se obvykle musí navrhovat 180 mm polystyrenu EPS 70 F, aby byly splněny podmínky programu.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk