Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.5.22 / dotaz č. 139150
Dobrý den,

řeším s projektantem novostavbu RD pro vlastí bydlení (pro zatím 2 lidi, výhledově 4) a mám dotaz na technologie. Dům bude bude obdélníkový se 2 obytnými patry s celkovou plochou cca 150 m2 + sklep (asi nevytápěný, ale zateplený) cca 70 m2. Ale nebude ideálně orientovaný kvůli výhledu. Obývák s balkonem a 1 velkým oknem bude na S a V, vchod a schodiště na J. Na J straně domu plánuji hodně velké okno na schodiště kvůli solárnímu zisku do společných prostor.

V domě zatím neplánujeme žravé spotřebiče jako sauna apod., máme odhadem průměrnou až podprůměrnou spotřebu tepla a TUV.

Rád bych měl dům v pasivním standardu a dosáhl alespoň na nějakou dotaci Nová zelená úsporám. S čím si lámu hlavu, jsou tedy technologie. - šetření nákladů vs. pořizovací cena. Zatím mě napadá tento koncept:

- Rekuperace
- Fotovoltaika (cca 5-8 kWp) + cca 10 kWh baterie
- Podlahové vytápění s elektrokotlem
- Krb na dřevo nebo peletky s výměníkem

Co myslíte, není to překombinované? Jaká dotace by byla reálná?

Nabyl jsem dojmu, že kvůli nízkým požadavkům na vytápění a přítomnosti FVE by se TČ nevyplatilo dřív než za 10 let.

Oheň v obýváku se mi líbí jednak pro efekt ale pokud bych někde objevil krbovou vložku na peletky pro pasivní domy s výměníkem na teplou vodu, tak si dokážu představit, že bych je v zimě docela využíval.

Krb a komín mi do pasivního domu rozmlouvalo víc lidí kvůli přetápění a nákladům (taky je tam faktor zastínění FVE). Ale pokud bych ho fakt chtěl a nějak připojil na podlahovku (a boiler), tak mi to přijde jako lepší investice než TČ, které také není úplně bezúdržbové a finance i neobnovitelné zdroje šetří asi podobně.

Také se nabízí nějaké technologie jako FVE nebo přece jen to TČ odložit, aby se mohla po pár letech získat extra dotace na tuto novou technologii. Komín ale dodělat už nepůjde...

Děkuji moc.
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

Dotace na pasivní dům z programu Nová zelená úsporám (https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/) je 200 až 500 tis. Kč, podle kvality domu. Dotace se poskytuje na dům, tj. pokud je třeba FVE součástí projektu domu, nemůžete na ni získat další dotaci. je ale možné dům postavit a po 2 letech provozu instalovat FVE s dotací.

Pasivní dům je nutno navrhovat jako celek, tedy včetně technologií (TZB- technická zařízení budov). Volba TZB ovlivní celkovou koncepci domu. Např. pokud budete chtít topit dřevem, musíte řešit nejen umístění komína a kotelny, ale i prostor pro skladování paliva a trasy. Pokud třeba chcete mít krb v obýváku, je třeba myslet na to, kudy budete nosit dřevo dovnitř, kolik ho nanosíte dovnitř za den a za rok, kam dáte pohotovostní zásobu a jak daleko bude zásuvka pro vysavač popela.

Máte pravdu, že na první pohled tepelné čerpadlo do pasivního domu není dobrý nápad. Proč pořizovat zařízení za zhruba čtvrt milionu, když by se dům dal vytopit přímotopem s příkonem několika žehliček? Přesto to může dávat smysl, z několika důvodů:

1) Legislativní požadavky. Abyste vůbec dostal stavební povolení, musíte doložit Průkazem energetické náročnosti budovy (PENB), že dům má dostatečně nízkou spotřebu tzv. primární neobnovitelné energie. Přeloženo do češtiny: kolik uhlí, plynu a uranu se musí vykopat ze země, abyste měl doma teplo? Protože účinnost výroby elektřiny v ČR je nízká, znamená vytápění elektřinou velkou spotřebu neobnovitelné primární energie. Limity jsou nastaveny tak, že dům vytápěný elektřinou vůbec nemá šanci dostat stavební povolení. Pokud elektřinu zkombinujete s kamny na dřevo, můžete spotřebu elektřiny snížit o 20 až 30 % (to je dáno závaznou metodikou výpočtu, nikoli realitou). To někdy nemusí stačit. Je tedy třeba elektrokotel nahradit něčím efektivnějším, a to je právě tepelné čerpadlo. Druhou možností je instalace fotovoltaiky. Tím opět snížíte spotřebu elektřiny ze sítě a tím spotřebu neobnovitelné primární energie.

2) Požadavky dotačního programu. Aby dům mohl získat dotaci, je třeba splnit podmínky, mimo jiné také nízkou spotřebu neobnovitelné primární energie. Opět lze říci, že s přímotopným elektrokotlem + kamny na dřevo nemáte na dotaci šanci, s tepelným čerpadlem a/nebo s fotovoltaikou už ano. Podrobněji viz tento dokument:
https://novazelenausporam.cz/files/documents/storage/2022/04/06/1649251550_NZÚ%20RD%20-%20Závazné%20pokyny%20pro%20žadatele_01-04-2022.pdf
3) Kromě topení potřebujete i teplou vodu. V pasivním domě se 4 lidmi může být spotřeba energie na ohřev vody zhruba stejná, jako spotřeba na vytápění. Tepelné čerpadlo vám sníží spotřebu elektřiny asi na polovinu, oproti el. bojleru. To už v součtu se spotřebou na vytápění může vycházet ekonomicky zajímavě. A samozřejmě, stále platí, že musíte splnit požadavek na spotřebu neobnovitelné primární energie.



Co se týče vámi uvažovaných technologií:
- Větrání s rekuperací tepla. Bez toho nelze pasivní dům vůbec postavit. Je vyžadováno dotačním programem a doporučil bych ho i v případě, že stavíte dům „ne pasivní“.
- Fotovoltaika (cca 5-8 kWp) + cca 10 kWh baterie. Velikost FVE by měla vycházet z předpokládané spotřeby v domě, vámi uvažovaných 8 kWp může být vyhovující, pokud elektřinu využijete pro ohřev vody. Baterii pro akumulaci elektřiny bych spíše nedoporučoval, významně to zvýší cenu FVE. Pokud můžete přebytky elektřiny využít pro ohřev vody, nebude baterie moc užitečná.
- Podlahové vytápění s elektrokotlem. Podlahové topení je vhodné zejména pro kombinaci s tepelným čerpadlem. V případě přímotopů by bylo levnější a jednodušší udělat podlahovku z el. topných kabelů. Z výše uvedených důvodů to ale není pro novostavbu použitelné řešení.
- Krb na dřevo nebo peletky s výměníkem. K výměníku je vhodné instalovat i akumulační nádrž, protože potřeba tepla v místnosti s kamny není vždy ve stejném čase, jako potřeba topit jinde v domě. Zvažte, kolik dřeva/peletek za rok chcete v obýváku spálit, jestli by měl obývák fungovat jako kotelna. Pokud plánujete jen občasné topení v kamnech (třeba o víkendu), asi bylo levnější použít kamna bez výměníku.

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný