Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.22 / dotaz č. 139225
Dobrý den, prosím o informaci na koho se mohu obrátit pro určení polohových a klimatických a dalších koeficientů pro rozúčtování tepla. Jedná se starší bytový dům se 6 ti bytovými jednotkami různých rozměrů. Dům je dálkově vytápěný, každý byt má svou vlastní stoupačku s měřením dodaného tepla, přičemž polovina bytů má stoupačky vedené byty, druhá polovina bytů má stoupačky na chodbě domu (lehce izolované). Na radiátorech pak indikátory měření tepla nejsou. Koeficienty nejsou při výpočtech používané žádné. Dům je nezateplený a vliv mají i studenější klimatické podmínky.
Vážená paní, děkuji za váš dotaz.
Způsob rozúčtování tepla v bytových domech stanovuje vyhláška č. 269/2015 Sb. V příloze této vyhlášky jsou i koeficienty, které se použijí pro přepočet podlahové plochy atypických místností. Může jít o místnosti bez topného tělesa nebo o místnosti vytápěné na nižší teplotu aj.
Pokud má každý byt měření dodávky tepla kalorimetrem na stoupačce, pak by bylo zbytečné dávat ještě indikátory na radiátory. První způsob měření je mnohem přesnější, než indikátory.
Doporučuji obrátit se na firmu, která provádí rozúčtování tepla ve vašem domě, aby vám podrobněji vysvětlili způsob rozdělování nákladů na teplo.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk