Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.22 / dotaz č. 139420
Dobrý den,

velice rád bych se s Vámi poradil a ev. využil i Vašich rozšířených služeb (program PHPP).

Planuji stavět rodinný dům. Jsem ve fázi ukončování studie, budeme zahajovat práce na dokumentaci pro stavební povolení.
Stále přemýšlím, jaké zvolit do domu technologie - jednak za účelem získání známky energetické náročnosti ale také, aby byly provozní naklady co nejmenší.

Pocitam s tim, ze bude potreba rekuperace. Dále bych chtel pravdepodobne tepelne cerpadlo, nevim vsak jaka technologie je pro naši situaci vhodnější (zeme-voda, vzduch-voda). Take je dilema, jestli je nutne porizovat krbovou vložku, respektive jestli se to vůbec vyplatí.

Také si nejsem jistý, jestli je vyhodne zadat o dotaci v ramci programu Nova zelena usporam. Dle naseho projektanta jsou vstupni naklady tak vysoke (vsetne projektu, dokumentace), ze se to prilis nevyplatí.

Bylo by možné se nad těmito tématy s Vámi pobavit?

Předem velice děkuji za odpověď!

Dobrý den,
než se pustíme do návrhu systému vytápění, je ideální zkontrolovat celkový návrh domu a případně jej optimalizovat tak, abychom potřebu energie domu na vytápění snížili na optimální úroveň a následně zvolili ideální zdroj vytápění právě pro vás. Optimalizace v programu PHPP je pro tuto práci ideální a fáze studie, či práce na projektu pro stavební povolení ideální dobou na to, optimalizaci provést. Cílem optimalizace mimo jené mohou být hodnoty odpovídající dotačnímu titulu NZÚ a tím zisk finanční dotace na stavbu vašeho domu. Prosím o kontakt na můj email libor.hruby@pasivnidomy.cz abychom se dále domluvili.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk