Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.6.22 / dotaz č. 139426
Dobrý den, vlastníme řadový moderní dům, kolaudován 2015, Praha Kunratice. V tuto chvíli je dům vytápěn plynem - využíváme Pražskou plynárenskou a PRE na el.energii. Rádi bychom ale dům předělali na alternativní zdroje energie a vyhnuli se tak nepříjemnostem spojeným s nedostatkem plynu a zdražováním energie. Již teď víme, že chceme pořizovat fotovoltaiku na střechu, ale váháme s pořízením tepelného čerpadla. Velkou překážkou je instalace venkovní jednotky na střechu. Venku asi z důvodu řadové výstavby nebude dostatek prostoru. Rádi bychom vše probrali s odborníkem. Konkrétně: propojení systému FVE + tepelné zdroje, jiné možnosti vytápění, případně kombinace FVE + ohřev vody. Máme i krb, takže by se dalo v případě krize operovat také s tímto....
Děkuji
Dobrý den,
propojení FVE s elektrickým zdrojem tepla na vytápění možné je, nicméně je nutné si uvědomit, že v době největší spotřeby elektřiny na vytápění, bude výroba FVE minimální. V přechodném období (jaro/podzim) pak lze uvažovat i s částečným přitápěním pomocí vyrobené energie z FVE. Největší roli zde bude hrát potřebný příkon topného zdroje, současný výkon FVE a instalovaná logická jednotka, která bude sledovat aktuální hodnoty výroby FVE a možnosti využití této energie.

Ohledně jiných možností vytápění se v podstatě nabízí pouze elektřina (TČ nebo elektrokotel). Předpokládám, že na další topný zdroj např. na biomasu není v řadovém domě místo... V první fázi bude určitě vhodné zjistit nebo nechat spočítat tepelnou ztrátu, případně odhadnout spotřebu energie na vytápění. Opět vzhledem k řadovému domu (v podstatě novostavba) předpokládám nízkou spotřebu energie na vytápění, kdy by přechod na tepelné čerpadlo (vysoké investiční náklady) nemusel být příliš ekonomicky efektivní.

V případě instalace FVE (s napojením na běžnou spotřebu domácnosti) je určitě doporučitelné investovat navíc i do akumulace přebytků do teplovodního zásobníku i v případě bez změny topného zdroje. Tímto lze pokrýt potřebu teplé vody téměř od jara do podzimu.

Pro podrobnější rozbor Vašich možností doporučuji bezplatnou osobní konzultaci na kterémkoliv středisku EKIS.

S pozdravem
Matouš Juráň
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim tisk