Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.22 / dotaz č. 139428
Dobrý den,
aktuálně řeším zateplení baťovského půldomku a chci se zeptat na doporučení ohledně materiálu, který je vhodný k zateplení.
Budova je bohužel energetický velmi náročná, 30 cm dutá cihla. Okna platové (2sklo), střecha zateplena.
Domek je v památkové zóně a má omezené možnosti zateplení - max. 10 cm tloušťka zateplení včetně cihlového pásku. Topíme plynovým kotlem.
Děkuji
Dobrý večer. Pokud máte vyjádření NPÚ, kde tl.může být max 10 cm, z toho když odečteme vrstvy jako lepidlo, tmel, perlinku a pásek, zbývá na izolaci 8 cm, což není moc. Klasický polystyren fasádní EPS 70 F v tl. 80 mm by nesplnil ani požadovaný součinitel prostupu tepla dle závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov. Pokud by se použil grafitový EPS tl. 80 mm, to je ekvivalent EPS 70 F bílého v tl. 100 mm, protože šedý (grafitový EPS) má lepší vlastnosti. Lze samozřejmě použít PUR desky, ale to je dosti drahá záležitost. Už jednou jsem řešila na stavební povolení zateplení tohoto typu domu a bylo schváleno zateplení EPS 70 F tl. 140 mm. Nevím, jestli by šlo s památkáři ještě pořešit tl.izolace, kdyby se doložili tepelně technické výpočty prostupu tepla obvodovou stěnou jak na součinitel prostupu tepla tak i rosný bod a kondenzaci v obvodové stěně. Pokud je dům podsklepen, energetickou náročnost ještě snížíte zateplením stropu sklepa ze strany suterénu. Můžeme si domluvit schůzku a probrat varianty zateplení osobně.
Odpovídá:  Ing. Marcela Kovářová - EKIS Vsetín Městský úřad tisk