Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.6.22 / dotaz č. 140298
Dobrý den,
Aktuálně řeším fotovoltaiku na rodinný dům.
nabídku mám od vícero firem, každopádně jsem konečné rozhodnutí odložil zejména z důvodu mé nejistoty ohledně skutečného výkonu, návratnosti, výroby a potřeby energie kdy jí skutečně potřebuji.
obecně řeším výkon panelů cca 9,9kWh s bateriovým úložištěm cca 10-12kWh a třífázovým střídačem, bez ukládání do ohřevu.
poloha střechy je:
2/3 panelů - východ azimut 108° sklon 18°
1/3 panelů – západ azimut 284° sklon 45°

Roční spotřeba domu : 16500kWh /cca - 9MWh běžná spotřeba a cca 7.5MWh elektrokotel
bojler: elektrika boiler 2x - dvě bytové jednotky v RD

aktuální cena ČEZ z vyúčtování 5/2021 v tarifu D45d - 16500kWh je cca 54tis - smlouva do 9/2022
Jak se bude cena vyvíjet dál mě nikdo nyní nepoví, ale dle aktuálního tarifu dle stránek ČEZ by se platby po skončení smlouvy mohli pohybovat dle mých propočtů min. 2x - max. 3x dráž za stejnou spotřebu.

Mám jasno v tom, že odběru ze sítě na el. topení a v zimních měsících na chod domácnosti se nevyhnu.
Z mého pohledu je spíše zásadní skutečná výroba a spotřeba v rámci orientace panelů.

Všichni říkají jak se to vyplatí, ale investice je značná a i přes maximální dotaci mě něco říká, i z načtených článků a studií, že tomu úplně tak nebude, rád bych měl nedříve jasná data a informace pokud je možné vůbec něco takového získat.
Za osobní konzultaci v rámci poradenského střediska EKIS budu velice vděčen i s případnou domluvou na dalším a radou jak postupovat dále např. energetickou studii, projekt, doporučení a konzultaci případného zhotovitele.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.
Při hodnocení efektivity fotovoltaické elektrárny (FVE) je dobré zodpovědět si několik otázek:

1/ kolik elektřiny FVE vyrobí? Vaše panely nemají ideální umístění, při využití kalkulačky (https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/)vychází roční výroba na cca 8 600 kWh.
2/ kolik z toho využijete? Tady by bylo vhodné znát hodinový průběh spotřeby v domě a porovnat ho s modelovou výrobou. Jinak použijeme odhad, což je první nejistota ve výpočtu. Pro FVE s baterií můžeme v rodinném domě uvažovat využití 90% celkové výroby (v létě je velká výroba, která se do akumulátoru „nevejde“).
3/ kolik ušetříte? V tarifu D45 ušetříte cca 7,9 Kč/kWh (https://www.cez.cz/edee/content/file/produkty-a-sluzby/obcane-a-domacnosti/elektrina-2022/moo/cez_cenik_elektrina_elektrina_3_roky_v_akci_moo_predi_18_5_2022_web.pdf)
Tj. ročně ušetříte cca 68 tis. Kč.

Tuto úsporu si můžete porovnat s nabídkovou cenou vašich dodavatelů a zjistíte návratnost.

Ve vašem případě, kdy můžete elektřinu „ukládat“ do el. bojleru, bude ekonomicky výhodnější FVE systém bez akumulátoru. Akumulátor vám umožní neodebírat ze sítě elektřinu v době vysokého tarifu, která je dražší. V současnosti je ale rozdíl mezi VT a NT malý, viz výše uvedený ceník. Je tedy skoro jedno, kdy elektřinu spotřebujete.

Doporučení na konkrétní dodavatele neposkytujeme, omezilo by to nezávislost našeho poradenského střediska. Doporučuji ověřit některou z náhodně vybraných referencí dodavatele jejichž nabídka vás zaujme. Zajímavé postřehy najdete také zde: https://hn.cz/tagy/Zapisky-solarnika-356385

Přeji slunné dny!
Karel Srdečný