Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.6.22 / dotaz č. 140424
Bydlíme v rodinném dvoudomě, který je vytápěn plynovým kotlem. V tomto plynovém kotli je zároveň připravována také teplá užitková voda.
Dále máme v domě krbová kamna jako doplňkový zdroj tepla.
Rádi bychom si nyní pořídili jako záložní zdroj teplé užitkové vody také elektrický bojler.
Můj dotaz zní:
Je teoreticky možné ke stávající soustavě, na kterou je napojen plynový kotel přidat tento elektrický bojler, který by v případě omezení dodávek zemního plynu do domácností připravoval teplou užitkovou vodu?
Mohou být oba tyto spotřebiče napojeny na rozvody teplé užitkové vody zároveň?
Velice děkuji za zodpovězení mého dotazu.

Vážená paní, děkuji za váš dotaz.
Samozřejmě je možné do stávajících rozvodů teplé vody začlenit i el. bojler. Z vašeho dotazu mi vychází, že v provozu by byl vždycky buď kotel, nebo bojler, ale nikdy oba současně. To je jednodušší, než kdyby měly oba zdroje běžet současně.

Nejjednodušší by bylo připojit bojler paralelně ke stávajícímu kotli, tj. napojit na přívod studené vody a vývod teplé vody z bojleru připojit do stávajících rozvodů teplé vody. Přívod studené vody byste nechala zavřený, pokud by byl plynový kotel v provozu. Rovněž by bylo vhodné vypnout přívod elektřiny k bojleru, aby v něm voda zbytečně nevychládala. Pokud byste plynový kotel vypnula, bylo by vhodné zavřít přívod studené vody do kotle. Jestliže bude bojler delší dobu vypnutý, bylo by vhodné napoprvé vodu v něm ohřát na 70 °C (kvůli dezinfekci), pro další provoz je pak možno teplotu snížit podle potřeby.

Pozor: instalace bojleru si může vyžádat změny v elektroinstalaci, případně i výměnu jističe. Poraďte se s vaším elektrikářem. Po instalaci bojleru můžete také požádat o změnu tarifu pro odběr elektřiny na D25 nebo D26. Jestli to pro vás bude výhodné, můžete si porovnat na kalkulačce ERÚ: https://www.eru.cz/srovnani-nabidek-elektriny

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk