Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.7.22 / dotaz č. 140507
Dobrý den,
jsem vlastníkem bytové jednotky ve starším bytovém domě v Praze. Jelikož společenství vlastníků jednotek se staví k možnosti čerpání dotací na zateplení budovy negativně a vzhledem k tomu, že nemá dostatek uspořených prostředků a ani nechce čerpat úvěr na případné samofinancování zateplení, hledám možnosti ve vztahu k mé bytové jednotce.

Chci se zeptat, zda existují nějaké možnosti dotací, které by mohly přispět ke snížení energetické náročnosti mé bytové jednotky. Náš bytový dům je starší (odhaduji cca 50 let) a nemá zateplení. V bytové jednotce využíváme elektrickou energii na vše (ohřev vody, topení, osvětlení ad.). Velikost bytu je 2+1, 50m2 a roční spotřebu elektřiny máme cca 11,5-12,0 MWh. A to máme relativně úsporné spotřebiče, chytré osvětlení, chytré hlavice na topení napojené na termostat, kterým regulujeme teplotu topení v zimě. Největší spotřeba je jistě na topení, které v zimě zapínáme s rozvahou a nepřetápíme. Bohužel unik tepla bez zateplení jde znát.

Kdybyste měli jakékoliv informace, které by mě nasměrovaly na případné dotace pro soukromou osobu jako příjemce, které by mohly vést ke snížení tepelné náročnosti bytové jednotky, budu rád. Avšak očekávám, že takové možnosti jsou značně omezené až nulové.

Předem děkuji a přeji hezký den
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Nejprve se vyjádříme k možnosti úspor obecně bez vztahu k dotacím. Předpokládáme, že pokud zmiňujete elektrické vytápění, je řeč o vytápění elektřinou „napřímo“, bez využití tepelného čerpadla, tedy elektrokotlem, akumulačním vytápěním, sálavými panely, elektrickými rohožemi nebo přímotopy. Ve všech těchto případech je účinnost, tarif a tedy i cena za vytápění velmi podobná a jedná se o jeden z nejdražších způsobů vytápění. Úsporu provozních nákladů na vytápění je možné docílit v první řadě zateplením. To je ale v případě pouze jedné bytové jednotky nejspíše nerealizovatelné (i vhledem k postoji SVJ, jak píšete). Další možností je výměna zdroje tepla. Ve Vašem případě se jako jedna z možností nabízí instalace tepelného čerpadla. Je možné využít systém vzduch-voda nebo systém vzduch-vzduch (možné je rovněž využití klimatizační jednotky i pro vytápění). Oba případy obnáší instalace venkovní jednotky. Systému vzduch-voda pak může pro správnou funkčnost obnášet i rekonstrukci otopné soustavy (výrazné zvětšení otopných ploch) z důvodu snížení teplotního spádu. S ohledem na vyšší tepelné ztráty nezatepleného objektu lze předpokládat nižší provozní účinnost systému, nežli například v zatepleném domě, nicméně úspory mohou být i tak výrazné. Systém tepelného čerpadla pak lze využít i pro přípravu teplé vody. Provozní náklady na spotřeby mimo vytápění (tedy domácí spotřebiče a přípravu teplé vody) lze dále snížit instalací fotovoltaické elektrárny.
Z hlediska dotací je situace poměrně komplikovaná. Jelikož se jedná o bytový dům, bylo by možné žádat v dotačním titulu Nová zelená úsporám. I přesto, že by se dotace vztahovala na jednu bytovou jednotku, muselo by být žadatelem společenství vlastníků jednotek. SVJ bylo i příjemcem dotace a muselo by hradit související náklady s realizací. Je pravděpodobné, že za dobu trvání programu by bylo pro danou oblast podpory (například fotovoltaika) možné podat žádost pouze jednou. To znamená, že první žádostí pro samostatný byt by byla následně zablokována možnost podat žádost na stejnou oblast podpory pro zbylou část bytového domu. Vzhledem k tomu, že daná problematika není v pokynech pro žadatele zcela vyjasněna, doporučujeme se s tímto specifickým dotazem obrátit přímo na Státní fond životního prostředí (adresa dotazy@sfzp.cz).
S pozdravem Jan Antonín, EnergySim s.r.o.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk