Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.22 / dotaz č. 140593
Dobrý den,
od května 2021 mám v provozu fotovoltaickou elektrárnu. Navrhoval mi ji ČEZ a již na tehdejší spotřebu přes 20 MW mi navrhli výkon 5 MW/rok. Byl jsem hodně neznalý a důvěřivý v tento systém. Dnes vidím, že je to nedostatečné a chtěl bych elektrárnu navýšit.
Otázka : Jaký je postup vůči orgánům abych neporušil nějaké nařízení a nemusel vracet dotaci ? Který úřad a nebo instituci musím o tomto kroku informovat ?

Jelikož se jedná o akumulaci přebytečné energie do vody a chtěl bych přidat baterie je nutno o tomto informovat ČEZ a úřad pro dotační programy ?
Dobrý den,

Podle toho co uvádíte, jste měl instalovanou FVE ještě podle starší výzvy Nové Zelené Úsporám, která platila v té době. Nejdříve ohledně ztráty dotace, to je to nejpodstatnější z čeho musíme vycházet, abychom dostali správné závěry. Pro nevracení celé nebo části obdržené dotace je nutné, aby byly zachovány podmínky podle kterých byla dotace udělována.

V té době platilo, že z hlediska spotřeby musí být spotřebováno minimálně 70% z celkové roční spotřeby. Podle Vámi uváděné spotřeby přes 20 MWh je již na první pohled jasné, že danou míru hranice 70% roční spotřeby dodržíte, protože jste provedenou fotovoltaickou ve výši 5kWp bude odhadem 85-95% energie spotřebováno ve vaší domácnosti. To se do budoucna nezmění, pokud nějakým způsobem radikálně nesnížíte vaší roční celkovou spotřebu elektřiny. Zde jsme tedy podle mého posouzení 100% v pořádku a tudíž i tzv. dlouhodobá udržitelnost bude splněna.

Rozšíření fotovoltaického systému o další výkon je samozřejmě možný. Je možný způsobem do celkového instalačního výkonu 10kWp - tedy instalací další 5kWp elektrárny bez nutnosti požádat o licenci na výrobu elektřiny. To je ten jednodušší způsob. Podle vaší spotřeby a finančních možností byste mohl jít s celkovým instalačním výkonem ještě více ale v tom případě to bude znamenat, že pro provedení instalace budete muset Energetický regulační úřad požádat o vydání licence na výrobu elektřiny. Je to paradox, že to tak je - ale je připravována nyní změna v prvním čtení Energetického zákona, která by měla podstatným způsobem navýšit hranici 10kWp směrem nahoru, takže je možné, že se vás tato licence v budoucnu již týkat nebude.

Instalaci další fotovoltaické elektrárny je však důležité provést tak, abyste se neprovinil vůči dotaci, že stávající fotovoltaický systém bude pracovat tak jak je, nebudete s ním manipulovat, přepojovat, používat jeho částí nebo jeho části zaměňovat a zapojovat do nového systému. To by bylo porušení stávajících podmínek dotace.

Ohledně stavu, jak popisujete, že přebytky ukládáte do teplé vody je naprosto v pořádku. Tam vám dokonce vzroste míra (procento) možného využití pro ukládání energie z nově vybudované části fotovoltaiky, což ale v tomto případě není na škodu - ba právě naopak. Ale ve vztahu ke starému FVE systému se pro vás nic nemění.

Ukládání elektřiny do baterie je rovněž v naprostém pořádku, protože se tím nemění charakter výroby, ale pouze se změní její časové využití a naopak ve prospěch vyšší spotřeby.

Takže hlásit nikomu nic nemusíte z hlediska starého systému, ani na SFŽP ani místnímu distributorovi.

Při vybudování nového dalšího systému však postupujte jak jsem napsal a tam samozřejmě budete potřebovat jediný souhlas ze strany místního distributora (ČEZ) potřebovat, protože vám bude navyšovat celkový rezervovaný výkon pro vaši domácnost. Nikomu jinému nic hlásit nemusíte - pouze v momentě překročení celkového instalovaného výkonu přes 10kWp (včetně staré elektrárny) na Energetický regulační úřad, pokud do té doby nebude platit novela Energetického zákona, nebo odlišných PPDS podmínek DS.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk