Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.7.22 / dotaz č. 140634
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu, jak vybrat vhodné řešení fotovoltaiky pro rodinný dům. Aktuální spotřeba je cca 4500 kwh ročně s tím, že se elektřinou topí (podlahové topení) i ohřívá voda v bojleru. V jednom patře je možné přitápět krbovými kamny. Celková spotřeba je cca 4500 kwh ročně. Průměrná spotřeba v zimě (listopad - březen) je cca 520 kwh měsíčně. Zbytek roku kolem 250 kwh měsíčně.
Jaký výkon by měla elektrárna mít? Myslíte, že se vyplatí investovat i do baterií nebo stačí akumulace do vody?
Děkuji.
Dobrý den.

Děkujeme za Váš dotaz. Bohužel relevantně odpovědět je jako věštit z křišťálové koule, co se bude dít na trhu s energiemi.
Obecně platí, že baterie Vám pomohou ve vyrovnávání denních špiček, nikoliv sezónních a tak je třeba k nim přistupovat. Baterie se určitě vyplatí těm, kdo o nich uvažují jako o krátkodobé záloze pro případy výpadku elektřiny ze sítě.
Alternativou je využití některé z nabídek dodavatelů energií, kteří nabízí něco jako virtuální baterii. Zjednodušeně to znamená, že se celoročně započte, kolik energie jste ze sítě odebral mínus, kolik jste tam dodal ze své elektrárny. Toto má ale svá úskalí, na která je nutno pomyslet.
Je třeba myslet na to, že nikdy nejdete do mínusu. Tzn., že pokud zainvestujete elektrárnu z vyšší celoroční výrobou než je vaše celoroční spotřeba, přebytky dodáváte do sítě zdarma. Jinak řečeno zainvestoval jste zbytečně moc prostředků. Výkon vaší domácí elektrárny by tak z hlediska ekonomické efektivity neměl být takto předimenzován.
Dále je třeba uvažovat souvislost, že takto se vzájemně účtuje pouze variabilní část ceny elektrické energie. Zjednodušeně budete vždy platit paušální platbu, pokud ji dodavatel u daného tarifu účtuje, platbu na obnovitelné zdroje a platbu za distribuci. Takže při roční výrobě elektřiny vaší elektrárny např. v objemu 5 000 kWh a roční spotřebě v objemu 5 000 kWh, zaplatíte 12 x paušál + 5 000 * cena za 1 kWh za distribuci a obnovitelné zdroje. Výše uvedený výpočet je zjednodušený, ale pro pochopení snad stačí.
Zároveň ale platí, že na fotovoltaickou elektrárnu je možné čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám. V mailu jste psal, že jste z MSK, takže dotace je až 220 tisíc Kč.

S přáním pěkného dne,
EKIS Velké Hoštice.
Odpovídá:  Ing. et Ing. Šárka Nedělová - EKIS Velké Hoštice, MN propeks tisk