Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.22 / dotaz č. 140732
Dobrý den,

jsem soukromá osoba a plánuji fotovoltaiku na střechu RD. Prosím vás o informace, co vše je k tomu potřeba - technicky, finančně, administrativně, co mě vše čeká apod. Uvažuji 5 kW nebo 10 kW. Jaké všechny kroky musím podniknout pro realizaci?
Musím žádat o svolení u E.ONu nebo svého příslušného dodavatele el., abych mohl ze svého FV zařízení přes distribuční síť dodávat svou vyrobenou elektřinu?
Musím mít pro výrobu el. licenci?
Musím někde pravidelně hlásit, kolik el. vyrobím?
Musím mít ještě jiná povolení?
Když chci dostat státní podporu (Nová zelená úsporám), co vše musím splnit?
Kolik činí dotace?
Kolik stojí celková realizace (i event. trochu rozpoložkovat kolik stojí FV moduly, měniče atd. + práce a montáž…?)
Jak dlouho to vše průměrně trvá? Jak dlouho trvá dostat povolení, jak dlouho vyřídit a dostat dotaci, jak dlouho dodávka a montáž?

Moc vám děkuji za vaše cenné informace.
Dobrý den,

děkuji za váš dotaz. Nyní k jednotlivým bodům:

Ano, musíte žádat u příslušného provozovatele sítě elektrické energie (E.ON, ČEZ, PRE).

V případě připojení mikrozdroje a nebo připojení standardním způsobem do 10 kWp není licence od ERÚ potřeba. Licenci je nutné mít v případě přímého prodeje a výkonu nad 10 kW.

V případě, že máte licencovanou výrobnu, je každý měsíc potřeba hlásit výrobu mezi 5. a 10. dnem v měsíci na operátora trhu (OT).

Ne, další povolení nejsou potřeba.

V případě žádosti o státní formu podpory (např. NZÚ) je třeba mít povolení od distribuční společnosti na montovanou elektrárnu s předávacím protokolem a revizní zprávou. Podporovány v NZÚ jsou výrobny do 10 kW pro rodinné domy.

Dotace činí až 200 000 Kč v případě FV elektrárny s bateriovým úložištěm, viz tabulka číslo 10 NZÚ.

Záleží na tom, zdali je to s baterií nebo bez. Příklad pro bateriový systém, 5,6 kWp a baterií 8,2 kWh, celková cena bez DPH 350 500 Kč. Jedná se o 14 kusů panelů 400 Wp (cena 55 000 Kč), nosná konstrukce 23 000 Kč, DC zařízení 15 000 Kč, střídač 70 000 Kč, baterie 105 000 Kč, AC rozvaděč 16 000 Kč, montáž nosné konstrukce 13 500 Kč, montáž FV panelů včetně kabeláže 18 000 Kč, projektová dokumentace (engineering) 10 000 Kč, revize 5 000 Kč, ostatní náklady a doprava 20 000 Kč. Bez baterií bude celý projekt adekvátně levnější, viz výše.

Vyřízení žádosti trvá v průměru jeden kalendářní měsíc. Dodávka trvá v současné době po uzavření smlouvy v závislosti na komponentech půl roku až rok, samotná montáž trvá maximálně 2 dny. Vyřízení dotace v případě veškerých náležitostí se může pohybovat okolo dvou měsíců.

S přátelským pozdravem

Ing. Josef Šťastný