Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.22 / dotaz č. 141081
Dobrý den,
konzultace mi pomohla s řešením mého plánu pořízení fotovoltaických panelů s akumulací získané energie do fyzických baterií. Manželka dodatečně přišla s návrhem, zda by získanou energii šlo využít na ohřev užitkové vody na běžnou spotřebu.

V tomto kontextu bych se Vás chtěl dodatečně zeptat zda vůbec je kombinace baterií s akumulací do fyzických článků a ohřevu vody ze získané energie na trhu dostupná a zda je takové řešení funkčně a ekonomicky racionální?

Vážený pane, děkuji za váš dotaz.
Ohřev vody fotovoltaikou lze udělat dvěma způsoby.

Můžete FVE napojit na bojler přímo, bez střídače. Bojler musí být vybaven speciální topnou patronou na stejnosměrný proud. Plus další patronou na střídavý proud pro dobu, kdy je slunce málo. Viz např: https://www.svp-solar.cz/sestava-aqua/
Výhodou je, že k instalaci nepotřebujete souhlas distributora a ušetříte za střídač. Nevýhodou je, že elektřinu z FVE nelze použít na nic jiného. Další problém je horší účinnost, protož systém neobsahuje MPP tracker, který je běžně součástí střídače a který optimalizuje výkon FV panelů. V současnosti se právě kvůli těmto nevýhodám tento systém opouští.

Druhou možností je připojit běžný bojler k rozvodům elektřiny v domě. Je vhodné FVE doplnit tzv. wattrouterem, který do bojleru přesměruje elektřinu z FVE v době, kdy pro ni není v domě jiné využití.
Obě řešení jsou komerčně dostupná. V současnosti však je po FVE velká poptávka, takže nabídky dodavatelů mohou být omezené). Na obě lze také získat dotaci z programu Nová zelená úsporám.
http://www.novazelenausporam.cz/rodinne-domy/

Cena elektřiny z FVE je v současnosti 3 až 5 Kč/kWh. Vzhledem k vysokým cenám elektřiny, a to i v nízkém tarifu určeném pro ohřev vody, je tak cena elektřiny z FVE často levnější, než nákup ze sítě.
S pozdravem
K. Srdečný