Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.22 / dotaz č. 141095
Dobrý den, máme dotaz:
Členská schůze nás pověřila zjištěním možnosti výroby el. energie pro vlastní potřebu - např. výtahy, osvětlení společných chodeb. Naše BD vlastní dva objekty o pěti a 6 vchodech, Plochá střecha byla upravena na sedlovou ve tvaru "V", krytina podklad IPA, povrch folie tl. 1,2 mm.
Zajímá nás možnost umístění fotovoltaických panelů na střechu, technické zázemí a jeho umístění.
Pro orientaci uvádíme, že současná spotřeba el. energie na výtahy a osvětlení byla za rok 2021 16 MWh.
Bytové družstvo MÁCHA sídlí v ul. K.H.Máchy naproti Vaši kanceláři.
Děkujeme.
Dobrý den,
Nejdříve bych se vyjádřil k samotné možnosti instalovat FVE panely na střechu budovy. Při realizaci a dimenzování nosné konstrukce „nové“ střechy byly brány v úvahu pouze standardní požadavky na zatížení vlivem povětrnostních podmínek a zatížení sněhem. Bylo by proto vhodné konzultovat s projektantem „nové“ střechy další zatížení, vlivem instalace FVE panelů. I v případě nedoporučení dalšího zatížení je zde možnost zrekonstruovat část nebo celou střechu, včetně nosných částí. A tuto rekonstrukci „finančně sanovat“ z úspor finančních úspor realizovaných instalací FVE.
FVE, která by byla dimenzována a využívána jen pro „společnou“ spotřebu elektřiny budovy by musela být vybavena bateriovým uložištěm. Spotřeba elektřiny pro pohony výtahů a osvětlení je značně rozkolísaná. Jak během dne, tak i během jednotlivých měsíců v roce. Navíc osvětlení společných prostor je zajištěno převážně v době mimo dobu slunečního svitu. Při instalaci FVE bez baterií by byla v budově využita výrazně menší část vyrobené elektřiny a zbytek by byl prodáván do distribuční sítě. Cena nakupované elektřiny je cca 7000 Kč/MWh a cena „prodávané“ elektřiny z FVE je cca 500 Kč/MWh. Základním pravidlem pro instalaci FVE, pokud není určena výhradně ke 100% prodeji vyrobené elektřiny, je využít co největší podíl vyrobené elektřiny v budově. A maximalizovat si tak snížení provozních nákladů.
V dotazu uvádíte roční spotřebu elektřiny 16 MWh. Provedl jsem orientační výpočet / návrh FVE. Následující informace považujte za základní / orientační parametry FVE pro vaše další záměry:
Instalovaný výkon 7,8 kWp, orientace panelů JV a sklon 35°. Pro takovýto výkon je nutný prostor přibližně 70 m2 plochy střechy; kapacita bateriového uložiště 11,4 kWh; roční využití vyrobené elektřiny 86%. Odběr elektřiny 16 MWh se sníží o 6,1 MWh.
Na umístění komponent celého systému FVE se vztahují příslušné předpisy a normy. Záleží na provedení elektroinstalace v budově. Bateriové uložiště by mělo být co nejblíže hlavnímu elektrorozvaděči, protože z něj jsou vyvedeny vývody pro strojovnu výtahu a osvětlovací soustavy.