Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.8.22 / dotaz č. 141264
Dotaz: Musí mít společnost, která realizuje FVE na RD do 10KW, s připojením na sít a vyřizující dotaci NZU, předem vypracovaný projekt? Mám na mysli zákon 250/2022sb, o vyhrazených elektrických zařízeních (dále VEZ). Chápu správně, že instalace VEZ musí být provedena podle existujícího projektu? Porušuje tím společnost, která instaluje FVE na střechu RD výše zmíněný zákon? Nebo některé další zákony, případně nařízení vlády např 190 a 194? Pokud ano, jaký pro tyto společnosti existuje postih? Jinými slovy, jak se bránit?
Dobrý den,
Firma nemusí mít dokumentaci, ale bez ní neudělá nic. Je třeba mít dokumentaci, která jde na stavební úřad při novostavbách či pro dotace NZU. V tomto případě bez dokumentace určitě ne. Obecně platí u fotovoltaických elektráren na střechách rodinných i bytových domů se předpokládá využití vyrobené elektřiny pro přednostní zásobování samotného domu. Elektrárna je pak považována za technické zařízení budovy, které zabezpečuje způsob využití stavby podobně jako kotel na tuhá paliva, tepelné čerpadlo, klimatizace nebo bojler na ohřev teplé vody.

• Instalace fotovoltaické elektrárny na střeše bytového domu, rodinného domu či objektu pro rodinnou rekreaci se posuzuje nikoliv jako samostatná stavba, ale jako stavební úprava stávající stavby.
• Umístění fotovoltaické elektrárny
• Instalace fotovoltaické elektrárny na střechu rodinného či bytového domu, jakož i integrace FVE do střechy či instalace panelů na fasádu se považují za změnu dokončené stavby. Jde o stavební úpravu, která podle § 79 odst. 5 stavebního zákona nevyžaduje rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas.

Provedení fotovoltaické elektrárny

Podle § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona se nevyžaduje stavební povolení ani ohláška stavby, pokud se provedenými stavebními úpravami:
• nezasahuje do nosných konstrukcí budovy
• nemění se vzhled stavby
• nemění se způsob užívání stavby
• nevyžaduje se posouzení vlivů na životní prostředí
• není negativně ovlivněna požární bezpečnost stavby
• nejedná se o kulturní památku

Drtivá většina rodinných i bytových domů v České republice splňuje výše uvedené podmínky. V tom případě není na instalaci FVE a s ní spojených stavebních úprav potřeba stavební povolení ani ohlášení stavby. Pro uvedení takové elektrárny do užívání není potřeba kolaudační rozhodnutí či kolaudační souhlas.

Pokud by stavební úpravy spojené s instalací FVE na budovy pro bydlení či rodinnou rekreaci nesplňovaly některou z podmínek uvedených v § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona, bude se:

u staveb pro bydlení (rodinných domů) a staveb pro rodinnou rekreaci postupovat podle § 104 odst. 1 písm. a) stavebního zákona. Na stavební úpravy spojené s instalací fotovoltaiky na rodinný dům postačí ohlášení stavby stavebnímu úřadu.
u bytových domů postupovat podle § 108 odst. 1 stavebního zákona. Na stavební úpravy spojené s instalací FVE na bytový dům je třeba získat stavební povolení.

Instalací fotovoltaické elektrárny na střechu budovy se v žádném případě nemění způsob využívání stavby. Instalací fotovoltaické elektrárny se rodinný či bytový dům nestává výrobnou energie, nýbrž zůstává nadále rodinným resp. bytovým domem.

Největším postihem pro firmy je ten, že s ní do realizace bez projektu alespoň ve stupni pro stavební povolení vůbec zákazník nepůjde.

Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora* - EKIS Ostrava Ing. Sýkora tisk