Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.22 / dotaz č. 141302
Dobrý den, řešíme, jako asi mnoho lidí v této době, odklon od plynu. Uvažujeme v tuto chvíli o FVE elektrárně na střechu, s ukládáním do vody a baterií, případně posíláním přebytků o sítě. Ovšem co nám to neřeší je vytápění. Dům má trojskla, ale je zateplen spíše méně, je starší, tedy pravděpodobně nevhodný pro instalaci TČ. Nevím tedy jakou zvolit jinou alternativu. Napadl mě klasický elektrokotel, ale nedokážu odhadnout, jak je to s návratností takovéto varianty. Uvažovaná roční spotřeba po instalaci elektrokotle by byla kolem 20MWh. Jenže když je potřeba elektrokotel, FVE moc nevyrábí, tedy stejně by byl kotel napájen ze sítě. A teď nevím, zda FVE dokáže vyrobit a poslat do sítě přes léto takové množství, abychom si ho v zimě zase vybrali na topení. Dále jsem se dočetl o vytápění infrapanely. Myslíte, že by to mohla být také možnost? Nemám s tímto vůbec zkušenosti. Moc díky za případnou radu a konzultaci. Konfigurace plánované FVE níže (baterie 2x)

Fotovoltaické panely (CAN. SOLAR)

455Wp, monokrystalický, half – cut technology
Přední sklo tvrzené
Rozměry modulu: 2094x1038x35 mm
Váha: 23,5 kg
Rám z hliníkového anodizovaného profilu
Přípojná skříň třídy ochrany IP68 s bypass diodami

Hybridní střídač (DRAŽICE IN.HYBRID COMPACT)

Moderní třífázový hybridní střídač (5.0 - 15.0 kW)
Maximální DC vstupní proud 16 A
Široké možnosti pro monitoring (Wifi/LAN/4G)
Ve špičce maximum až 150 % přetížení výstupu
Vyšší účinnost při nabíjení a vybíjení baterie, až 97,45 %
Integrovaná funkce sledování zastíněn

Akumulace elektrické energie (BATERIE DRAŽICE TRINITY B58 5.80 kWh)

Systematický design, minimalistické rozměry a jednoduché propojení s hybridním střídačem Nejbezpečnější LiFePo4 baterie, stabilní a sestavena z vysoce výkonných součástí Třída ochrany IP 55
Vzdálená diagnostika chybových stavů, možnost upgrade a údržby kWh
Integrovaná kontrola stavu nabití baterie a automatické dobíjení pro zabránění stavu podbití baterie
Dobrý den,
přes vaši obavu o nevhodnost instalace tepelného čerpadla si myslím, že je opravdu nevhodné jen v málo případech. Tj. tepelné čerpadlo bychom Vám navrhli ke zvážení jako první alternativu. Pozor pouze na stav a dimenzování otopné soustavy, velikosti otopných těles apod. – toto je nutné před případnou realizací zkontrolovat a ověřit. Dále před osazením venkovní jednotky tepelného čerpadla je vhodné nechat si jeho instalaci schválit od hygienické stanice (z důvodu osazení zařízení jako nového zdroje hluku).
Instalaci FVE doporučujeme, ale jak správně tušíte, zcela jistě Vám v plánované velikosti nepokryje potřebu tepla na vytápění. Tj. vytápění je nutné řešit jinak – viz výše.
K infrapanelům – stále se jedná o vytápění elektrické, pouze přenos tepla je jiný. Tj. jako hlavní zdroj vytápění tedy infrapanely nedoporučujeme.
Možností ke zvážení by byla náhrada stávajícího zdroje (předpokládám, že se jedná o plynový kotel) za např. elektrokotel, toto pak kombinovat s FVE (jak uvádíte) a celý systém doplnit o tepelné čerpadlo vzduch-vzduch s jednou venkovní jednotkou a několika vnitřními jednotkami do hlavních obytných místností. Tím byste si uspořili část nákladů na vytápění a zároveň by Vám zůstal zachován stávající otopný systém. Řešení náhrady stávajícího zdroje elektrokotlem dává smysl ale pouze tehdy, kdy není možné osadit tepelné čerpadlo (při využití stávající otopně soustavy).
Určitě do budoucna zvažte investici do zateplení obálky budovy.
V případě jakýchkoliv dalších dotazů nás neváhejte opětovně kontaktovat.
S pozdravem M. Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk