Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.22 / dotaz č. 141736
Dobrý den,

chceme si pořídit FVE panely z Číny, nainstalovat si je svépomocí a nechat zprovoznit specialistou. Rádi bysme ale využili dotace. Poradíte, jak postupovat a co k tomu budeme potřebovat? Co potřebuje specialista za oprávnění?

Děkuji.
Dobrý den,
vypíši vám zde pár informací z programu nová zelená úsporám a z příslušných zákonů.

Systém FVE musí být propojen s vnitřními rozvody el. energie a distribuční soustavou.
Výše podpory se pohybuje od 40 000 Kč (min. instalace 2 kWp),- do 100 000 Kč,- (vyšší částka je za předpokladu využití tepelného čerpadla). Při instalaci max. podporovaného výkonu 10 kWp bude částka 120 000 Kč.
Min výkon je 2 kWp, max. podporovaný výkon je 10kWp.
Pro více informací ohledně podmínek na FVE systémy, např účinnost měniče apod. vás odkážu na závazné pokyny pro žadatele podpory NZU. Soubor naleznete na oficiálních stránkách Nová zelená úsporám v sekci dokumenty. V souboru naleznete informace v oblasti C3 - Fotovoltaické systémy.

Ohledně instalace svépomocí a oprávnění specialisty.

Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, upravuje povinnosti vlastníků budov při instalacích vybraných zařízení využívajících energii z obnovitelných zdrojů (OZE). Podle § 7 odst. (4) písm. b) tohoto zákona může instalovat kamna a kotle na biomasu, fotovoltaické a fototermické systémy, mělké geotermální systémy a tepelná čerpadla pouze oprávněná osoba. Provedení instalace osobou oprávněnou je vyžadováno pouze v případě, že jde o dotované zařízení (obvykle v rámci programu Nová zelená úsporám).

Podle § 10d zákona je touto oprávněnou osobou fyzická nebo právnická osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění. Oprávněná osoba má povinnost zajistit provedení instalace vybraných zařízení fyzickou osobou, která je držitelem osvědčení o profesní kvalifikaci podle zákona o uznávání výsledků dalšího vzdělávání, které není starší než 5 let.

Ve vašem případě, musí mít osoba instalující FVE systém kvalifikaci jako Elektromontér fotovoltaických systémů (kód: 26-014-H).
Odpovídá:  Ing. Ladislav Tománek - EKIS Jihlava EAV tisk