Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.22 / dotaz č. 141793
Dobrý den,
bydlíme v RD, dvoupodlažní, zastavěná plocha 70 m2. Vytápění i příprava TUV je řešena plynovým kondenzačním kotlem. Zvažujeme výměnu stávajícího bojleru (120 l, stáří 10 let) za bojler, který by umožňoval kombinovat ohřev plynovým kotlem a elektřinou z fotovoltaických panelů, neboť se nám tato kombinace jako jediná jeví smysluplná. Stávající roční spotřeba plynu je cca 12 MWh. Potřebovali potvrdit nebo vyvrátit správnost našich výpočtů a případně nasměrovat na firmu, která by byla schopná provést výměnu bojleru a instalaci fotovoltaiky.
Dobrý den,
určitě uvažujete správně, Jedním z největších potřeb energie v průběhu celého roku je na přípravu teplé vody. Příprava vody plynem je v dnešní době celkem komfortní ale cenově náročnější. V rámci využití slunce na přípravu teplé vody lze využít jak Fotovoltaických tak i Solárně termických panelů, které Vám zajišťují celoročně nejen přípravu ale i předehřev vody.
Pokud zvažujete výměnu bojleru s kombinací s FVE panely, je více možností jak tento systém uplatnit, zvážil bych zda opět doplnit do bojleru plynový dohřev, či nechat bojler samostatně v režimu elektřiny. Nutno porovnat stávající cenu plynu a elektřiny.
Na celkový systém přípravy teplé vody z OZE - Obnovitelných zdrojů energie, lze čerpat podporu z programu Nová Zelená Úsporám

https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/

Hezký zbytek dne
Adam Bialek