Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.22 / dotaz č. 142099
Dobrý den,

rád bych se zeptal, jaký zvolit postup pro ohřev TUV plynem (kondenzační plynový kotel Viessmann, zásobník na TUV 100l, vodu využívají dvě osoby ve všední dny mezi 7:00 až 10:00 a pak 18:00 až 22:00) (víkend zatím neřeším):

1. nechat ráno nahřát a dohřívat na nastavenou teplotu celý den nebo
2. nastavit režim ohřevu jen v uvedených intervalech, tj. v době 10:00 až 18:00 vodu vůbec neohřívat?

Obdobně - jak při výše popsané přítomnosti doma regulovat topení? Topná voda se ohřívá také plynem - kotel viz výše a máme kombinaci podlahového topení se dvěma fancoily pod oknem (obývák a chodba) a radiátorů (ložnice a pokoj).

Děkuji.

Dobrý den,

ohledně ohřevu vody - pokud máte vysledováno, že kapacita zásobníku pokryje spotřebu v obou dobách odběru, je vhodnější si vodu ohřát těsně před odběrem - jednak je efektivnější přenos tepla z kotlového okruhu ve výměníku zásobníku, a jednak jsou menší ztráty tepla z nenahřátého zásobníku do okolního prostředí mezi odběry - takže varianta 2.

U vytápění to už tak jednoznačné není - záleží na tepelně izolačních parametrech obálky stavby, vnitřní a vnější teplotě, parametrech otopné soustavy atd., zjednodušeně na rychlosti vychládání interiéru při přerušení vytápění a rychlosti jeho nahřátí. V principu i zde lze použít přerušované vytápění tak, aby teplota vnitřního vzduchu neklesla pod cca 18 °C. Troufám si odhadnout, že tento režim bude vyhovovat po většinu topné sezóny, jen během největších mrazů asi bude třeba přitápět i průběžně. Okamžik zapnutí kotle při přerušovaném vytápění (odstup před uváděnou 18,00 hod.) ale bude do značné míry záviset na rychlosti reakce podlahového topení (tj. jak rychle se podlaha nahřeje, aby začala topit - pokud Vám v prvních chvílích po návratu domů nestačí fancoily a radiátory) - to budete muset experimentálně vyzkoušet. V souhrnu - nelze říci, že okamžik zapnutí kotle má být třeba v 17,30 hod. - záleží na dalších okolnostech, a tento okamžik navíc nebude po celou topnou sezónu stálý, bude ovlivněn zejména proměnnou teplotou vnějšího vzduchu.

V případě potřeby cokoliv doplnit jsem nadále k dispozici.

S pozdravem Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk