Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.22 / dotaz č. 142116
Dobrý den,
bydlíme v starším bytovém domě. V našem bytě máme vytápění řešené elektřinou a to jak podlahové topení tak infra panely. Vzhledem ke vzrůstajícím cenám elektřiny začínám, asi jako všichni ostatní, hledat cesty jak snížit náklady na elektřinu. Panely nelze dát na střechu bytového domu. Zateplení je přednější. Napadlo mě řešení, dát alespoň fotovoltaické panely na střech garáže. Druhou variantou je něco jako malá větrná elektrárna, dost u nás fouká. Tam se jenom trochu obávám hluku. Hledám někoho kdo by byl schopen mi poradit s výběrem realizátora, případně mi řekl na co si mám dát pozor před realizací takového projektu.
Děkuji.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

V prvé řadě by bylo dobré si definovat možnosti, které jsou k dispozici pro všechny vlastníky jako celek. Bohužel u BD je nutné při jakékoliv investici v rámci společných prostor mít souhlas 100% vlastníků. Nevím jak je Váš BD veliký a jaké jsou prostorové možnosti v okolí domu. Tak jak to již píšete je přednější nyní primárně snižovat energetickou náročnost budovy formou zateplení objektu (stěn, střechy, podlah) či výměnou oken a dveří. Následně by tak bylo možné hledat vhodné řešení energetického zdroje, který by ale mohl pomoci i ostatním vlastníkům. Nejvhodnější by bylo navštívit s podklady k objektu (projektová dokumentace, PENB, vyúčtování spotřeby energií) některé ze středisek EKIS na osobní konzultaci, kde je možné nastínit možná řešení se znalostí základních informací o objektu.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk