Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.9.22 / dotaz č. 142198
Dobrý den,

ráda bych do příští topné sezóny přešla v RD na topení tepelným čerpadlem vzduch-voda, čemuž nyní přizpůsobuji topnou soustavu (výměna litinových radiátorů za nové). Nyní topíme plynem. Máme objednanou fotovoltaiku na střechu, tak mi to přijde jako ideální kombinace. Nicméně výrobců i názorů je spousta a zajímalo by mě, zda byste mi doporučili před výběrem konkrétního čerpadla nechat spočítat energetické ztráty, aby se zvolilo čerpadlo na míru? Náš dům je dřevostavba z 60. let a aktuálně řeším výměnu oken a zateplení podlahy v patře, celkem je dům odhadem do 100 m2 plochy. Nechci každopádně, vzhledem k dynamicky se měnícím cenám a situaci na trhu, s objednávkou moc otálet.
Děkuji za odpověď.
Vážená paní, děkuji za váš dotaz.

Rozhodně doporučuji nechat spočíst tepelné ztráty domu po jednotlivých místnostech, abyste věděla, jak výkonný radiátor máte kam nainstalovat. Myslím, že není nezbytné zbavovat se litinových radiátorů, mohou dobře sloužit i 100 let. Tepelné čerpadlo bude do radiátorů dodávat vodu s nižší teplotou, takže se výkon radiátorů sníží. Může se tedy stát, že v některé místnosti bude výkon stávajícího radiátoru nedostatečný. Proto je vhodné nechat systém vytápění nově přepočítat, i s ohledem na nová okna atd. Případně pak instalovat větší radiátor, nebo ke stávajícímu litinovému přidat několik žeber navíc.

Výpočet tepelné ztráty může také vyžadovat i váš distributor elektřiny, aby vám mohl přiznat tarif pro tepelné čerpadlo.
Rozhodně je zbytečné kupovat dražší tepelné čerpadlo s větším výkonem, který nevyužijete.

Přeji bezproblémovou změnu vytápění!
K. Srdečný