Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.22 / dotaz č. 142732
Dobrý den. Řešíme v projektové fázi novostavbu rodinného domu a rádi bychom se dostali do pasivního standardu. Narazili jsme na věc, u které bych rád znal Váš názor.

Dům je plánován z VPC KM Beta Sendwix.

1. K domu přiléhá nevytápěný prostor (garáž), který je z části podsklepený. Pro snížení přenosu tepla mezi vytápěnou a nevytápěnou částí bychom na společnou stěnu přidali tepelnou izolaci, která by předpokládám musela být i pod stropem, případně jestli jako lepší varianta by bylo zaizolovat celou garáž (i když menší vrstvou). Tím by se asi předešlo větším komplikacím. Ale předpokládám, že stěna mezi vytápěnou a nevytápěnou částí by i tak měla zůstat zateplena.
Dobrý den,
oddělení nevytápěného prostoru (garáže) od zbytku domu je poměrně zásadní. Je důležité správně navrhnout tepelněizolační vlastnosti konstrukcí ke garáží a také další detaily a napojení, které by mohli způsobovat nechtěné tepelné mosty. Samotné zateplení vnějších stěn garáže už není tak zásadní, protože používaná garáž má velké ztráty také otevíráním garážových vrat a také přirozeným větráním garáže (které by mělo být řešeno neuzavíratelnými otvory).
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk