Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.22 / dotaz č. 143022
Dobrý den,
pro větší dvougenerační rodinný dům s aktuální typickou roční spotřebou plynu (vytápění + ohřev TUV) kolem 36MWh (zateplení a výměna oken objektu už proběhla) a roční spotřebou elektřiny cca. 7MWh (zejména vaření, pračka, mrazák,...) zvažuji jako možnou alternativu mikro-kogenerační jednotku na LTO, příp. na LPG (nádrž na LTO, nebo LPG by mohla být umístěna na zahradě). LTO/příp. LPG zvažuji proto, že bych se rád zcela odstřihl od napojení na zemní plyn.
Mikro-kogenerační jednotka by jela pouze v zimním provozu, kdy by sloužila k vytápění objektu.
Chtěl bych Vás poprosit zda by bylo možné poradit mi případné aktuální výrobce vhodných zařízení, pokud nějací vůbec existují + v ideálním případě také i přímo vhodná zařízení.
Předem Vám děkuji za odpověď.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.
Odkazy na dodavatele mikro kogenerace uvádím níže. Nabídka je širší v zařízeních na zemní plyn, než v jednotkách na LPG. Kogeneraci na naftu (resp. LTO) jsem neviděl, setkal jsem se jen s upravenou elektrocentrálou s dieselagregátem.
Při výběru je vhodné znát průběh odběru elektřiny a tepla a případně zvážit instalaci baterie a akumulační nádrže na teplou vodu.
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný

https://www.tedom.com/cs/kogeneracni-jednotky/propan/
https://www.viessmann.cz/cs/obytne-budovy/kogenerace/kogeneracni-jednotka-pro-provoz-na-zemnizkapalneny-plyn/vitobloc-200.html
https://www.rmbenergie.com/en/neotower/
https://biofermentory.sk/kgj-kogeneracni-jednotky-lpg/
https://www.cne.cz/mikrokogenerace/vyrobci-mikrokogenerace/
https://www.motorgas.cz/cs/kogeneracni-jednotky/
https://gentec.cz/palivo/lpg/
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk