Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.22 / dotaz č. 143488
Dobrý den, bydlím v rodinném domě a topíme přímotopy. V domě již bydlím jen s manželkou a vlastně celou zimu topíme jen v obýváku propojeného s kuchyní (2x 1500 W ) a v malé koupelně. Ložnici máme nad vytápěnými místnostmi a tak v ní netopíme. V ostatních místnostech topíme pár dní v roce, když máme návštěvu.
Naše celková roční spotřeba je cca 8,5 MWh, z toho odhadem na vytápění spotřebujeme skoro 5 MWh.
Uvažuji, že bych pod parapet ve středu obývaného prostoru umístil vnitřní jednotku tepelného čerpadla vzduch -vzduch o tepelném výkonu cca 3 kW a předpokládám, že bych se spotřebou v tomto prostoru dostal na cca poloviční spotřebu.
Je má úvaha správná a můžete mi poradit, jaké TČ použít, případně na koho se obrátit?

Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz a uvádím následující:
Pokud budeme předpokládat spotřebu domu čistě na vytápění okolo vámi uváděných 5 MWh za rok, tak při přechodu na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch byste mohl být nákladově zhruba na polovině aktuálních plateb. Samozřejmě bude záležet na vícero vlivech, například jaká bude nadcházející zima, povětrnostní podmínky a profil užívání.
Nevím, jaké máte aktuálně cenové podmínky u svého dodavatele elektrické energie (EE), ale pokud budeme uvažovat s plánovaným zastropováním cen EE, tak by vás v případě vytápění přímotopy vyšly roční náklady na topení cca 35 000 Kč včetně stálých plateb za jistič (zde je samozřejmě těžké odhadnout další vývoj cen v budoucnu). Pokud byste přešel na vytápění zmíněným tepelným čerpadlem vzduch-vzduch o průměrném ročním topném faktoru 3.0, tak by roční náklady (při totožné výši ceny za EE) vyšly na cca 16 500 Kč, opět včetně stálých plateb za jistič atd.
Roční úspora by se tak mohla pohybovat okolo 18 500 Kč.
Bohužel jako nezávislá energetická poradna vám nemůžeme doporučit konkrétního výrobce či firmu. Co lze určitě doporučit je poohlédnout se po místních firmách, zjistit si reference a nechat si zpracovat cenovou nabídku na míru vaším potřebám. Solidní firma či dodavatel by měli přijet obhlédnout váš dům a nedělat tedy cenovou nabídku pouze tzv. od stolu.
Až budete mít cenové nabídky, tak si můžete spočítat přibližnou prostou dobu návratnosti na základě celkové ceny instalace a zmíněné roční úspory.
Pokud byste měl zájem probrat možnosti vytápění domu komplexněji, je možné se objednat na osobní konzultaci.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB