Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.22 / dotaz č. 143693
Dobrý den, bydlím v panelovém domě a zajímalo by mě, zda budou dotace na nová okna a vzhledem k tomu, že nemám žádné úspory, jestli mi bude poskytnuta vhodná půjčka.
Dobrý den,
v současné době (6.10.2022) je možné žádat o dotaci na výměnu oken a zateplení v dotačním programu "Nová zelená úsporám", který je určen též pro bytové domy. Žádost je však potřeba podat za celý bytový dům (tedy např. SVJ).
Dále je potřeba doložit odborný posudek, kde se opět posuzuje celý bytový dům. Součástí odborného posudku je též energetické hodnocení, kde je potřeba vyhodnotit stav před provedením příslušného opatření a stav po provedení příslušného opatření. Pro splnění podmínek dotace je nutné, aby na vybraných energetických ukazatelích došlo k potřebnému procentnímu zlepšení po provedení příslušného opatření (v navrhovaném stavu).
Výměna oken v jednotlivém bytě by na splnění podmínek téměř jistě nestačila. Bylo by nutné provést ještě nějaká další opatření (např. zateplení střechy, zateplení části obvodových stěn apod.) Níže zasílám odkaz na stránky programu "Nová zelená úsporám": https://novazelenausporam.cz/

Váš dotaz je ale možná spojen s chystanou verzí dotačního programu "Nová zelená úsporám light", o jehož přípravě informovala v poslední době některá média. Tento program ale nebyl zatím vyhlášen a nejsou k němu známy přesné podmínky. Dle předběžných informací by tento program měl být určen pro nízkopříjmové žadatele a nebude pravděpodobně nutný odborný posudek. Dále se uvažuje o tom, že žadatelé dostanou finanční prostředky na provedení opatření i předem formou zálohy. Tento program však bude pravděpodobně určen pouze pro rodinné domy. Doporučuji ale skutečně vyčkat na finální podmínky příslušného programu. Níže zasílám odkaz na tiskovou zprávu ministryně životního prostředí z 22.9.2022, kde o přípravě programu "Nová zelená úsporám light" také hovoří:https://novazelenausporam.cz/tiskova-zprava/30

S pozdravem M. Stejskal
Odpovídá:  Ing. Martin Stejskal - M-EKIS Sezimovo Ústí Ing. Stejskal tisk