Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.22 / dotaz č. 143702
Dobrý den, máme rodinný dům dvě bytové jednotky a jedno tepelné čerpadlo (podrobnosti typ atd nevím) , ale zajímá mě lze mít dvoje hodiny pro každou bytovou jednotku zvlášť, aby si každý platil svoji spotřebu a zálohy. A jak to v takovém případě funguje? Dekuji
Dobrý den
Jestli jsme správně pochopili Váš dotaz, tak jde o to, že máte v každé bytové jednotce vlastní fakturační elektroměr. Na jeden z těchto dvou elektroměrů je přičítána spotřeba elektrické energie tepelného čerpadla, které vytápí obě bytové jednotky zároveň.
Fakturačně rozdělit spotřebu elektrické energie tepelného čerpadla nelze. Částečným řešením by bylo osadit na přívod elektrické energie k tepelnému čerpadlu podružný elektroměr, který by měřil pouze spotřebu elektrické energie tepelného čerpadla. Takto byste zjistili, kolik elektrické energie je spotřebováváno na vytápění obou bytových jednotek dohromady. Eliminovali byste tak spotřebu elektrické energie v domácnosti.
Rozklíčovat pak následně, kolik energie spotřebovává která bytová jednotka, lze například pomocí rozdělovačů topných nákladů. Instalaci těchto zařízení provádí specializované firmy. Otázkou je ekonomický přínos tohoto opatření. Další variantou by mohlo být osazení samostatných měřičů tepla v případě, že otopné soustavy jsou oddělené pro každou bytovou jednotku zvlášť.