Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.10.22 / dotaz č. 144548
Dobrý den,
V řadovém rodinném domě, stáří 80 let, obě venkovní zdi 45cm cihla, zvažujeme mezi repasí původních špaletových oken a novými eurookny. Repase: seřízení kování a zavírání, silikonove těsnění ve frézovaných drážkách, přesklení vnějších křídel na 4mm sklo (vnitřní 3mm), broušení a nový lak.
Původní okna méně tepelně izolují, na druhou stranu je v domě příjemné klima a cirkulace vzduchu, dobře se dýchá, suší prádlo, atd. Estetický vjem zůstane zachován.
Eurookna poskytují významně lepší tepelnou izolaci a úsporu topení, máme však obavu ze zhoršené kvality vzduchu, plísní, možných zdravotních potíží. Náklady výměny jsou výrazně vyšší.
Jaká může být životnost repasovaných špaletových oken?
Má smysl zateplení fasády (2 venkovní zdi) s repasí oken?
Jaký postup/volbu doporučujete?


Dobrý den,
osazením eurooken dojde zcela jistě ke změně vnitřního mikroklima. Špaletová okna umožňují přirozenou infiltraci, eurookna pouze v případě typu s mikroventilačními štěrbinami. Při použití eurooken se doporučuje buď aktivní otevírání oken nebo instalace vzduchotechniky se zpětným získáváním tepla. Obě tyto varianty by měly být energeticky úspornější, ikdyž v případě manuálního otevírání oken záleží na tom, jak často a na jak dlouho se okna otevírají (doporučuje se rychlá výměna vzduchu např. 2 - 3 min. jednou za hodinu). Nedoporučuje se v topné sezóně ponechávat eurookna otevřená okna na ventilaci, potom se jejich tepelně izolační výhoda vytrácí. Životnost repasovaných oken stanovit nelze, záleží na kvalitě provedení, způsobu užívání, což jsou neexaktní faktory. Zateplení fasády s repasí špaletových oken je zcela běžná záležitost. Okny sice uniká více tepla, ale jejich plocha je ve srovnání s obvodovou stěnou menší. Doporučujeme zvážit praktickou, estetickou i finanční stránku věci a najít vhodné řešení pro Vás. Obecně správné řešení neexistuje.
Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex tisk