Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.22 / dotaz č. 144755
Dobrý den, prosím o odpověď na níže uvedený problém. Náš bytový dům postaven koncem sedmdesátých let, panelového typu, má18 bytových jednotek, 3 podlaží, suterénní prostory (sklepy, garáže - 12 stání, nebytové prostory). Některé suterénní prostory jsou osazeny radiátory jedná se o garáže, sušárny, mandl, prádelnu, kočárkárny. U těchto radiátorů nelze manipulovat s regulátory teploty s tím, že temperují teplotu v bytech v prvním podlaží.
Prosím o sdělení, zda existuje předpis teploty tak, aby zateplení bylo účinné a efektivní a zároveň bychom požádali o konzultaci s vaším energetickým specialistou.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.
Platí, že ve vytápěných místnostech by měla v otopném období udržovaná teplota předepsaná projektantem (v technickém podlaží je to typicky +15 °C). Při snížení teploty v tech. podlaží může dojít k tomu, že byty v prvním podlaží nedosáhnou požadované vnitřní teploty. Případný spor mezi obyvateli těchto bytů a SVJ velmi pravděpodobně skončí tak, že SVJ je povinno topit na projektem předepsanou teplotu.
Vhodným řešením je zateplit strop technického podlaží zespoda. Mnoho bytových domů se touto cestou již vydalo. Lze na to získat i dotaci:
http://www.novazelenausporam.cz/bytove-domy/
S pozdravem
K. Srdečný, J. Truxa
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk