Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.22 / dotaz č. 145171
Dobrý den,
máme podepsanou smlouvu s innogy na fotovoltaiku a nyní nám poslali tento email:
"Dobrý den,
pokoušela jsem se Vás včera několikrát kontaktovat, bohužel neúspěšně. Z tohoto důvodu volím emailovou komunikaci.
Od provozovatele distribuční soustavy jsme obdrželi v rámci žádosti o připojení vyjádření ohledně nutnosti úpravy distribuční sítě. Tato úprava může trvat dle distributora až 16 měsíců z důvodu výstavby trafostanice. Vyjádření Vám přikládám v příloze a pro bližší informace se prosím obraťte přímo na Vašeho distributora.
Na základě výše uvedeného Vás musím informovat, že dojde současně ke zdržení výstavby a pozastavení projektu, ve kterém lze pokračovat až po schválení žádosti o připojení distributorem.
V případě dotazů jsem Vám k dispozici na níže uvedených kontaktech.
Prosím o potvrzení přečtení.
Děkuji."
Dá se bránit proti zdražení fotovoltaiky, když už jsem podepsal smlouvu s dohodnutou cenou?
Popřípadě jak?
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Stavač Jaromír
Dobrý den,
Konkrétní podmínky, za kterých může ke zvýšení ceny dojít, se u jednotlivých prodejců liší. Základním pravidlem ale je, že možnost v budoucnu jednostranně zdražit musí být vždy jasně dohodnutá dopředu. Nejčastěji je taková domluva zanesena v obchodních podmínkách, málokdy ovšem přímo ve smlouvě. Tzn. je třeba zjistit co konkrétně ve smlouvě i Obchodních podmínkách je uvedeno.
Pokud jste se neinformoval před uzavřením smlouvy na takovou věc, ujistěte se tedy přímo s dodavatelem FVE, že cena dohodnutá ve smlouvě je fixní – neměnná.
V případě, že by ke zdražení ze strany dodavatele došlo, je podmínkou jednostranného zvýšení ceny je to, že klient musí být o zdražení včas a adresně informován.
Doporučuji tedy obrátit se na dodavatele FVE s konkrétním dotazem a důkladně si projít obchodní podmínky (nejen uzavřenou slouvu).
S pozdravem
Sýkora
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora* - EKIS Ostrava Ing. Sýkora
Téma:  Ostatní
tisk