Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.22 / dotaz č. 145264
Dobry den,
v Ceske televizi jsem se dozvedel o EKISu. Vlastnim RD,ktery jsem kupoval nedavno a byl rekonstruovan cca pred 20 lety. Topim tepelnym cerpadlem (novelan cs split) a mam krb s tim,ze rocni spotreba je cca 13 MWh. Vyhledove zvazuji porizeni FVE,ale mam ceny zafixovane do pulky roku 2024. Castka za porizeni je navic vysoka a mam omezene financni prostredky. Navic by se mela menit legislativa,kde bych chtel vyuzit vyssi instalovany vykon nez 10 kWp s ohledem na spotrebu pripadne i vyvoj clanku. Co do navratnosti mi totiz vychazi nejlepe virtualni baterie bez fyzicke baterie. Chtel jsem se informovat,zda tak porizeni FVE je do budoucna nejefektivnejsi vynalozeni prostredku nebo byste spise doporucil investovat do mensi energeticke narocnosti (dum jsem nestavel a nevim,zda nejsou nejake tepelne mosty,jak je zateplena puda,izolovana okna) ci nejake vymene spotrebicu (lednice). Elektrinou se snazim setrit,ale chci byt pripraven,jakmile mi skonci fixace.

Dekuji za odpoved.

S pozdravem a pranim pekneho dne
Dobrý den, děkuji za dotaz. Při spotřebě 13 MWh/rok to vypadá, že elektřinu využíváte kromě běžného provozu domácnosti také na přípravu teplé vody, tedy lze zjednodušeně říct, že spotřeba je rozložena v rámci roku víceméně rovnoměrně.
Je tedy možné kalkulovat s instalací fotovoltaického systému, který by mohl přinést úsporu -A to např. sestava 10 kWp panelů na střeše (tj. cca 50 m2). Na takto navrženou sestavu je možné žádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Na vyšší výkon FVE by jste potřebolal licenci od OTE.
Takto dimenzovaná sestava zároveň může zaručit maximální využití vyrobené energie, ideální by bylo prodávat přebytky do sítě distributora.
Děkujeme, že jste se se mnou spojil i telefonicky, kde jsme spolu vše vyřešili k vaši spokojemosti.
Shrnu li to, nejdřív je žádoucí snížit energetickou náročnost budovy a zateplit důkladně obálku budovy a poté přepořítat potřebnéé výkony TČ a na základě tohoto dimenzovat FVE

S pozdravem