Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.11.22 / dotaz č. 145390
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je možno získat příspěvek na energie, v rámci úsporného tarifu, který poskytuje vláda? Bydlím v bytě ve škole - je to klasická bytová jednotka 3+1, platím nájem, teplo, energie...vše platím škole. nemám tedy sama na sebe napsanou smlouvu, proto údajně nemohu příspěvek získat? Nezapomněla vláda na tyto domácnosti? Proč není možno tento příspěvek využít? Připadá mi to nefér, když se jedná o klasickou domácnost, jen s tím rozdílem, že je to školní byt.
Děkuji za odpověď, přeji krásný den.
Dobrý den, co se týká vašeho dotazu, tak ten je pouze pro majitele/vlastníka odběrného místa elektrické energie. Jak píšete ve vašem případě patří odběrné místo škole. Ten je vlastníkem a z tohoto důvodu na něj nemáte nárok. Současně je úsporný tarif pouze domácnosti. Na tyto subjekty jako je škola apod. se úsporný tarif nevztahuje. Chápu Vaší situaci nicméně se v současné době nedá s tím nic více dělat.

Co je důležité, že příspěvek se od roku 2023 nahradí zastropování cen energií. Dle mého názoru bude mít tato změna vyšší pozitivní vliv. V případě, že by jste chtěla do budoucna mít větší kontrolu nad odběrným místě elektrické energie (výběr obchodníka elektrické energie), tak doporučuji se domluvit s pronajímatelem na zřízením samotného odběrného místa, pokud to bude technicky a ekonomicky možné. Případné vybudování odběrného místa předchází žádost na distribuci.

Distribuční soustava elektřiny v České republice je rozdělena do tří distribučních území, která jsou pod správou tří distribučních společností - ČEZ Distribuce, a.s., PREdistribuce, a.s., E.ON Distribuce, a.s.. Ta posoudí žádost a stanoví připojovací podmínky. Současně je nutné uhradit připojovací poplatek dle velikosti jističe. Jedná se o podíl žadatele o připojení na nákladech spojených s připojením a zajištěním požadovaného rezervovaného příkonu podle vyhlášky o připojení, ve znění pozdějších předpisů. Cena se liší dle distribučního území. Např. typická domácnost využívá velikost jističe 1x25A. V tomto případě činí připojovací poplatek např. u ČEZ Distribuce, a.s. částku 6 250,-Kč.

Odpovídá:  Tomáš Kaleta - M-EKIS Frýdek-Místek Ing. Kaleta tisk