Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.11.22 / dotaz č. 145430
Dobrý den, chtěl bych poradit jak postupovat s úsporami za energie v rodinném domě kde žije má matka - důchodkyně. Jedná se o rodinný dům z 30-tých let, rekonstruovaný v 70-tých letech. Při této rekonstrukci byla okna špaletová byla nahrazena dvojitými. Vytápění plynovým kondenzačním kotlem včetně průtokového ohřevu užitkové vody. Elektřina pouze vařič, trouba a televize, osvětlení. Vytápěná plocha cca 80 metrů čtverečných. Radiátory deskové z doby rekonstrukce a v jedné místnosti litinové. Na oknech silikonové těsnění. Dům není zateplen na stěnách ani na půdě. Roční spotřeba plynu cca 29 MWh, elektřiny 2MWh.
Otázka zní - jak ušetřit? Začít výměnou oken, zateplením domu, nebo tepelným čerpadlem. Je třeba vzít v úvahu, že vzhledem k důchodovému věku (nad 80 let) mé matky, jednou až nebude - dům bude muset projít celkovou rekonstrukcí. A je možné, že se při ní budou měnit dispozice místností, typ oken atd.. Prosím o Váš názor, případné další informace vám rád dodám.
Děkuji
Dobrý den, děkuji vám za vaši otázku. Váš případ je dosti typický pro zmačnou část domů z třicátých let, který prošel tzv. modernizací v sedmdesátých letech. Jediná moderní technologie je kondenzační kotel, jak předpokládám z kotlíkové dotace. V současnosti při skokovému navýšení ceny energie je již neúnosné, aby jste topili tzv. pánu Bohu do oken. A to se děje a stojí to obrovské náklady.
Jak z této patové situace ven? Každý zásah do bilance domu k snížení energetické náročnosti přinese diskomfort pro vaši maminku. To je potřeba si říci po pravdě.
Aby opatření byla komplexní a investice do opatření byla efektivní navrhuji se nebát investovat vše tzv, z gruntu a nedělat jen něco. Ten výsledný efekt to nepřinese.
Je potřeba zateplit celou obálku domu (všechny konstrukce ve styku s nevytápěným prostředím), přemýšlet o rekuperaci (řízené větrání) a dfalší opatření... to záleží na dalších aspektech vašeho domu.. Tím by se mohla energie vynaložená na snížit až na třetinu.
Co těď aby to vaše maminka zvládla? Největší úniky jsou okna a dveře, A výměna by měla být rychlá a bezbolestná.
Pokud by jste chtěl, zavolejte na 722 914 769 a mohu za vámi dojet a vymyslet s ohledem na celkový stav domu vhodná rychlá efektivní opatření, která by nemusela mít fatální fopady do komfortu života vaší maminky. A aby do budoucnosti mohla zůstat a další opatření by se přidaly aniž by se muselo něco předělávat.
S úctou a pozdravem
Martin Mrkvička