Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.22 / dotaz č. 145642
Hezký den, chtěl bych se zeptat na následující. V domě máme plynový kotel Viadrus G23. Ten je ovládán klasickým starým původním REGO instalovaným cca před 25 lety. Ten je umístěn dle mého nevhodně v blízkosti krbu, takže když se v krbu topí, tak je nutné REGO zakrýt. REGO je umístěno v prvním patře domu v bytě rodičů.
Chtěl bych se poradit ohledně možnosti stávající REGO nahradit novějším zařízením nebo regulaci ovládat jinak než na základě REGA. Je něco takového? Jiná technologie?
Děkuji.
Bohužel se jedná o skutečně staré zařízení, takže není jednoznačně předvídatelné jeho zapojení. Standardně se pokojový termostat zapojoval buď v sérii s kotlovým termostatem a elektromagnetickým ventilem, nebo pokojový termostat ovládal pouze oběhové čerpadlo. Svorkovnice spotřebiče tedy umožňuje minimálně tato dvě zapojení.
REGO lze v omezené míře nahradit novější regulací, nicméně teplotní ovlivnění provozem krbu se tím pravděpodobně nevyřeší.
Teoreticky by bylo možné kotel ovládat pouze kotlovým termostatem, ale tato varianta nebyla výrobcem doporučována.
Další variantou, která je patrně nejpřijatelnější, je přesunout REGO na místo bez teplotního ovlivnění krbem.
Za ideální řešení by bylo možno považovat výměnu stávajícího spotřebiče za moderní plynový kotel s prediktivním řízením, umožňujícím připojení interiérových i exteriérových čidel.
Pokud jde v principu o zachování stávajícího spotřebiče, lze dohledat několik firem, které se jejich údržbě věnují.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS tisk