Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.11.22 / dotaz č. 146532
Dobry den,

Rada bych se poradila
Koupili jsme ruinicku u Rokycan. Bojujeme tu s brutalni vlhkosti vzduchu a plisnemi. Radi bychom domek svepomoci opravovali, ale nechci dojit k tomu, ze bychom to bezmyslenkovite patlali.
Umeli byste mi prosím poradit, na co se pri vyberu peojektanta nebo architekta zamerit? Nechci, ztracet cas radoby odborniky, kteri tu budou vykrikovat bez cehokoliv zname postupy o nutnosti podrezani, vodorovne hydroizolace apod.
Potrebuji proste vazne odborne poradit, zda pomuze zateplit jednu stenu, zda vlhkost se sem taha spodem nebo stenou, jestli opravdu pomuze drenaz apod.
Prijde mi, ze zaklad by asi mela byt termokamera, ktera by mela ukazat i kudy jde vlhkost, nebo ne? Mam se zamerit any dany odbornik mel jeste nejake merici pristroje, aby byl opravdu schopen poznat co presne delat? (stacila mi ted snaha vybrat novy zdroj tepla, kdy co rekl jeden, druhy oznacil za hloupost a ze to nebude fungovat)
Dekuji moc
Dobrý den,

metodu na výběr zaručeně kvalitního projektanta či architekta poradit neumím, vhodné jsou třeba reference na takového odborníka, který má dlouholeté zkušenosti s rekonstrukcemi či stavebními úpravami historických budov. V každém případě by před tím, než začne navrhovat vhodné postupy pro úpravy stavby, se měl se stavbou a jejím technickým stavem důkladně seznámit, včetně provedení diagnostiky. Z Vámi uvedeného popisu usuzuji, že jde o historický objekt tradičního stavebního řešení ne zcela známého materiálového složení, napadený vlhkostí z podloží (střechou asi nezatéká) doplněnou plísněmi, možná s rizikem pronikání radonu s podloží. Nevím, zda se pod slovem "ruinička" neskrývá i porušení stavby trhlinami, nadměrnými deformacemi, přítomností škůdců v dřevěných prvcích apod. V každém případě Vaše opatrnost je na místě, zateplením stavby by došlo jednak k jejímu uzavření včetně popsaných negativních projevů, a současně nemožnosti další vizuální kontroly technického stavu obálky stavby.

Doporučuji následující kroky:

1. Kontrola vlhkostního režimu okolí stavby - nestéká na stavbu voda z přilehlého svahu, jak se mění hladina podzemní vody okolo stavby, jaká je propustnost podloží pro vodu, jaká je úroveň terénu vůči stavbě apod.

2. Zjištění materiálové skladby konstrukcí stavby - kámen, cihla, jejich kombinace, kvalita malty, kvalita vazby zdiva apod. - a jejich schopností propouštět či vzlínat vlhkost; před zateplením je to nutné i kdyby zdi byly suché, aby nevznikl problém s kondenzací vzdušné vlhkosti v konstrukci nebo na jejím povrchu.

3. Diagnostika a hodnocení vlastností konstrukcí stavby a vnitřního prostředí (doporučuji komplexní přístup) - vhodné přístroje jsou termokamera, čidla vlhkosti materiálu, čidla vlhkosti vzduchu, doporučuji i radonového specialistu na určení objemové aktivity radonu v interiéru domu, pokud se vyskytují trhliny, tak je alespoň opatřit sádrovými pásky pro určení, zda se trhliny rozšiřují či jsou již stabilní.

4. Provedení základních a jednoduchých sanačních opatření - vhodný režim větrání interiéru, osekání omítek pro zvýšení odparu vlhkosti, pokud jsou na podlaze neprodyšné vrstvy (PVC) - jejich odstranění, odvedení povrchové vody stékající k objetu (vyspádování povrchu terénu dostatečně daleko od domu), atd. - ideálně ještě před zimou.

5. Po zimě provést nové měření alespoň vlhkosti dle bodu 3. pro porovnání efektivity provedených opatření. Pak by mělo být možné rozhodnout o provedení zásadních zásahů do stavby nebo okolního terénu, které by měly předcházet samotnému návrhu zateplení.

Odpovědět na Vaši konkrétní otázku takto od stolu zodpovědně neumím. Jen mohu připustit, že vlhkost do stavby může pronikat jak stěnou tak přes základy, drenáž pravděpodobně situaci zlepší, ale zda dostatečně, to už je individuální. Zateplením stěny dojde (mj.) ke zvýšení teploty na jejím vnitřním povrchu; v případě, že stěna bude suchá, měly by plísně vymizet (vliv má ještě režim větrání během užívání). Zateplení samo o sobě ale ke snížení vlhkosti v konstrukci nepřispěje.

Přeji hezký den a hodně zdaru.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk